Apple обяви iOS 15 с редица нови функции

Видеоразговорите са силно застъпени в новата мобилна платформа iOS 15
(снимка: Apple)

Нова версия на мобилната операционна система iOS обяви Apple на голямото си събитие за разработчици WWDC21. Производителят на iPhone представи iOS 15 с редица интересни функции. Кои са те?

iOS 15 идва с нова функция за камерата. Сега iPhone може да записва портретни видеоклипове с размазване на фона, което флагманите на Samsung могат да правят от няколко години.

Добавена е също функция Live Text, която разпознава текст в изображения. Разделът „Memories” в приложението „Photos” също е актуализиран и позволява създаване на запомнящи се видеоклипове с добавяне на музика от Apple Music.

Приложението Wallet, което съхранява карти за Apple Pay, вече поддържа добавяне на документи като лична карта или шофьорска книжка. Към момента функцията е достъпна само за потребителите в Съединените щати.

„За много потребители iPhone се превърна в неразделна част от живота. И тази година ще предложим още повече нови начини да направим ежедневието им по-приятно”, каза Крейг Федериджи, старши вицепрезидент на Apple за разработка на софтуер.

„iOS 15 ви позволява да поддържате връзка и да споделяте в реално време, предлага нови инструменти, които ще ви помогнат да намалите разсейването и да се фокусирате по-добре, използва интелигентни функции, за да работи с вашите снимки още по-ефективно, а също така включва значителна актуализация на картите с нови възможности за проучване”, допълни той.

На фона на пандемията от коронавирус, базираната в Купертино компания разчита силно на видео-разговорите. iOS 15 позволява създаване на бързи връзки за FaceTime разговори, които могат да се изпращат на приятели и колеги. Също така вече е по-удобно споделянето на съдържание в разговори: снимки, музика или филми.

Известията вече са сортирани много по-удобно. Когато потребителят натрупа твърде много известия, системата започва да ги сортира по приоритет, за да не пропусне важни съобщения.

Интересна иновация е функцията Focus, която позволява на потребителите да избират от кого да получават известия. Това ще им помогне да разделят деня си много по-добре между работата и свободното време.

Коментар