Фондация тласка развитието на 5G софтуера с отворен код

Нова инициатива ще се опита да усъвършенства софтуера за безжични 5G технологии
(снимка: CC0 Public Domain)

Американската Национална научна фондация (NSF) си партнира с 35 компании и асоциации за безжични технологии, за да ускори разработването на 5G софтуер с отворен код за самостоятелни (standalone) приложения. Това трябва да се случи чрез създаването на специален изследователски център.

Инициативата OpenAirX-Labs (OAX) е част от платформите за изследвания в областта на усъвършенстваните безжични технологии при фондацията и ще се реализира в Североизточния университет в Бостън, съобщи Mobile World Live.

NSF обясни, че програмата ще осигури неутрална, отдалечена достъпна лабораторна среда, която да позволи на изследователите да ускорят развитието на стабилен, съвместим и високопроизводителен 5G софтуер с отворен код. Съоръжението ще работи в тясна координация с Eurecom във Франция, която провежда подобни изследвания и е част от OAX.

В допълнение към NSF, изследователското и инженерно подразделение на Министерството на отбраната на САЩ (DoD) ще помогне за финансиране на изследванията на OAX. Сред корпоративните членове, основатели на инициативата, са Facebook, Qualcomm, Interdigital, NI, Radisys и Xilinx.

Изследователската програма ще бъде контролирана от NSF, Националния институт за стандарти и технологии, DoD и US Ignite – организация с нестопанска цел, финансирана от оператори, интегратори и доставчици, както и от правителството на САЩ.

US Ignite обясни, че програмата ще предостави на разработчиците на софтуер повече възможности за оптимизиране и иновации във връзка с функционирането на мрежите, отколкото „търговски софтуерни предложения”.

Коментар