Microsoft предупреди за нов бъг в Windows 11

Windows 10 и Windows 11 съдържат грешка, която се проявява при „нулиране” на РС-то
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft издаде предупреждение за новооткрит бъг в операционните системи Windows 10 и Windows 11, който предотвратява премахването на някои файлове при „нулиране” (reset) на компютъра.

Проблемът е в това, че данни в компютъра може да останат неизтрити дори при използване на опцията „Remove everything”. Засегнати от новооткрития бъг са двете актуални версии на популярната РС операционна система – Windows 10 и Windows 11.

Грешката се проявява на компютри с приложения, които използват папки с данни за повторно анализиране, включително OneDrive и OneDrive for Business, съобщи Microsoft.

„При опит за нулиране на Windows устройство с приложения, които имат папки с данни за повторно анализиране, като OneDrive или OneDrive for Business, файловете, които са били изтеглени или синхронизирани локално от OneDrive, може да не бъдат изтрити, когато изберете опцията „Премахване на всичко”, пояснява Microsoft.

„Този ​​проблем може да възникне при опит за ръчно нулиране, инициирано в Windows, или дистанционно нулиране. Отдалеченото нулиране може да бъде инициирано от Mobile Device Management (MDM) или други приложения за управление, като например Microsoft Intune или инструменти на трети страни”, допълват от компанията.

„Файловете на OneDrive, които са „само в облак” или не са били изтеглени или отворени на устройството, не са засегнати и нe се съхраняват. Някои производители на устройства и някои документи могат да извикат функцията за нулиране на вашето устройство чрез „Push Button Reset”, „PBR”, „Reset This PC”, „Reset PC” или „Fresh Start”, уточнява Microsoft.

Решенията са заобикаляне на този проблем вече са налични. Има два начина за пълното отстраняване на грешката. Най-лесно е просто да излезете или да прекратите връзката с облачното хранилище OneDrive, преди да започнете пълното нулиране на устройството.

Вторият начин се свежда до изтриване на папката Windows.old, която се генерира автоматично, когато завърши пълното нулиране, тъй като данните, останали след нулирането, се преместват на това място.

Към този момент все още няма информация кога Microsoft ще пусне кръпка за Windows 10 и Windows 11, която отстранява проблема.

Коментари по темата: „Microsoft предупреди за нов бъг в Windows 11”

добавете коментар...

  1. fg

    шибан боклук недодялан

Коментар