Китай обяви всички транзакции с криптовалута за незаконни

Инвеститорите в биткойн се сблъскаха с тежка регулация в Китай
снимка: CC0 Public Domain)

Китайската централна банка обяви, че всички транзакции с криптовалути са незаконни. „Свързаните с виртуална валута стопански дейности са незаконни финансови дейности“, заяви Китайската народна банка и предупреди, че подобна дейност „сериозно застрашава безопасността на активите на хората“.

Китай е един от най-големите пазари на криптовалута в света. Колебанията там често оказват влияние върху глобалната цена на виртуалните пари. Закономерно след обявлението на Китай последва значителен срив в цените на дигиталните “монети”.

Ходът е най-новият в националното преследване на Китай срещу явлението, което държавата разглежда като „нестабилна, спекулативна инвестиция“ в най-добрия случай, а в най-лошия – метод за пране на пари. Досега търговията с криптовалути бе официално забранена в Китай, още от 2019 г., но продължаваше онлайн чрез чуждестранни борси, отбелязва BBC.

През май китайските държавни институции предупредиха купувачите, че няма да имат защита, за да продължат да търгуват с биткойн и други валути онлайн. От юни бе наредено на банките и платежните платформи да спрат да посредничат в транзакции с криптовалути и бе издадена забрана за „добив“ на такива.

Новото решение на Китай обаче е най-пресният показател, че страната има явното намерение да спре търговията с криптовалута във всичките й форми. От изявлението става ясно, че хората, които са замесени в „незаконни финансови дейности“, извършват престъпление и ще бъдат съдени. Работата на чуждестранните уебсайтове, предоставящи такива услуги на китайски граждани онлайн, също ще се счита за незаконна дейност.

Коментари по темата: „Китай обяви всички транзакции с криптовалута за незаконни”

добавете коментар...

  1. Разбирач

    Ама то едно възкръсване, от 40 000 евра

    BTC Цена
    35,684.10 EUR
    Последните 24 ч
    -1206.12 EUR
    -3.38%

  2. Фофу

    Брех, винаги ще се намери позитански клакьор да възвеличае браЦките китайски, руски и този път не пропусна венецуелски народи.
    Разбира се, ако това не се случваше в браЦка държава, щеше да се вие вой до Марс и обратно как отнемали права, заробвали масите, тълпите и пр. велики философии и галактически конспирации. Ама сега понеже Китай, лопатата ловко беше врътната.
    И като всеки позитански еничарин, когато имаше възможност не пропусна да обиди името на държавата си.

  3. npace

    ….проблема не в коините или токените, всеки може за околк 120000 долара да си направи собствена валута/коин или токен.
    Въпроса е с какво е подплатен, като фиатни/реални пари/стоки или услуги с добавена стойност, а именно там няма никаква стойност и се използва точно за прикритие на големите далавери.
    БълГЕЙрия е една от държавите, които конфискува над 230 000 чисти Биткоин и които някак си ако ги обърнете в пари ще ни направи поне, като Унгария и Чехия, но не би, то не са златни кюлчета, яхтички, комплексчета, асансьорчета, тирове и прочие….
    Китай правилно е преценил отвреме опасността, но и ползата от една централизирано стабилно подплатена крипто/електронна монета и е в експлоатация,а всяка друга е естествена заплаха и без стойност.
    Венецуела има Петро, подплатено с петрол и успешно го използва за търговият с Китай и Русия….
    А бе, блажени са верующите

  4. Йордан

    И какво се случи? Нищо. Цената на биткойн се срина за няколко дни и сега отново се възстановява. Криптовалутата отново възкръсна.

Коментар