Джаджите могат да забавят развитието на речта при децата

Вторачването в екраните може да забави развитието на езиковите умения на децата
(снимка: CC0 Public Domain)

Учени от Университетската болница в Тампере проведоха дълго проучване, за да установят, че използването на електронни джаджи може да повлияе неблагоприятно върху развитието на езиковите умения при малките и да ограничи речника им.

Изследването обхваща деца на възраст от 1,5 до 2 години от 1667 семейства. Те са наблюдавани две години – в периода от 2013 до 2015 г., съобщава финландският източник Yle.

Едно дете на година и половина знае средно от 5 до 20 думи. При двегодишно дете този брой се увеличава до 40-50. Ако обаче детето прекарва много време пред екрана, развитието на речта може да стане по-бавно, установява изследването

Учените обаче смятат, че джаджите като такива не са виновни, а е важно доколко родителите се занимават с детето. Ако вместо да дадат телефон на детето си, му четат книги, развитието на речта ще върви по-бързо.

За да се формира лексиконът на детето по нормален начин, учените препоръчват на родителите да му четат книги всеки ден.

„Това проучване за пореден път доказа, че развитието на детето зависи от това колко време родителите се занимават с него, какво и как го правят заедно. Използването на смарт джаджи може да окаже влияние върху развитието на езиковите умения при децата”, казва Мария Асикайнен, съавтор на изследването.

Например, постоянното мигане на електронните устройства стеснява съдържанието на разговора и времето, което родителите и децата прекарват заедно.

Коментар