100% увеличение на времето пред екрана при децата

Затворени вкъщи, децата се отдадоха на безкрайни занимания със смартфоните си
(снимка CC0 Public Domain)

Социалното дистанциране и самоизолацията у дома в условията на коронавирусна пандемия доведоха до почти 100% скок на времето, което децата прекарват пред екрана на смартфоните си, сочат данни от приложението за мониторинг на онлайн активността Bosco.

В неделя, 22 март, приложението отчита 8,40 часа, прекарани средно от едно дете с неговия смартфон. Умните телефони станаха почти единственото средство за поддържане на връзка с приятели и заетост по време на дългия престой у дома, казват от разработчика на Bosco.

Част от времето със смартфона се използва за дистанционно обучение, но по-голямата част се пада на гледане на видеоклипове в YouTube, комуникации в WhatsApp групи, Tik Tok и приложения за видеочат.

За сравнение, преди месец – в края на февруари приложението показва, че средното използване на мобилни телефони е било 4,30 часа на ден. След затваряне на училищата то достига 6 часа, а сега вече е средно 8,40 часа на ден.

Сравнението на Bosco показва също, че броят на съобщенията от децата в групите на WhatsApp вече е 5 пъти по-голям, а при тийнейджърите на възраст 13 и повече години – 7,5 пъти по-голям, отколкото преди да започне кризата с коронавируса.

Коментар