Смарт джаджите – неудобната истина зад „Уауу”

Любимите ни смарт устройства имат и не толкова привлекателна страна, за която обикновено не се замисляме (снимка: CCO Public Domain)

„Умната” електроника ни обсеби дотолкова, че много хора не могат да си представят живота без смартфон, таблет или домашна колонка с гласов асистент. Посрещаме поредната смарт джаджа спонтанно с „Уауу”. Може би тя прави живота ни по-добър, или поне си мислим така, потопени в блаженството на „високите технологии”…

Най-големият производител на електроника в света, тайванската компания Foxconn, се прочу преди години с жестоките методи на експлоатация в своите фабрики в Китай. Не бяха един и два случаите на самоубийства на работници – обикновено скачаха от покривите на предприятията.

Foxconn произвежда смартфоните на Apple, най-скъпите на пазара, както и модерни продукти на други големи американски компании. Сега производителят се забърка в пореден скандал, свързан с лошите условия на труд в неговите китайски предприятия.

Експлоатация на детски труд

Според публикация на Гардиън, китайски ученици са били принудени да работят извънредно и през нощта в завод за производство на смарт колонки Amazon Echo и електронни книги Kindle на същата компания. Стажантите са на възраст от 16 до 18 години.

Сами по себе си, подобни стажове са легални, но на учениците е забранено да работят извънредно и през нощта. Те обаче били заставени от учителите, които пък били заплашени с уволнение от работодателя. Освен това стажантите получавали по-малко възнаграждение за труда си, отколкото редовно наетите работници.

Foxconn признава пред репортери на британската медия, че е запозната със ситуацията. Компанията признава също, че в миналото лошият надзор на стажантската програма е довел до претоварване на учениците.

Същевременно, от Foxconn подчертават, че всички стажанти са получили плащания за допълнителното работно време, но фактът, че учениците полагали извънреден труд, се определя от компанията като неприемлив.

Работи се по проблема…

Тайванският производител уверява, че работи за отстраняване на проблема с експлоатацията на ученици. „Удвоихме надзора и мониторинга на стажантската програма с всяко от училищата, за да гарантираме, че при никакви обстоятелства стажантите няма да работят извънредно или през нощта”, казват от компанията.

От своя страна, говорител на Amazon – най-големия интернет търговец в света – заяви, че компанията възнамерява да разследва случая и да поиска обяснение от ръководството на Foxconn. Служители на Amazon са пристигнали в Китай, за да разберат подробностите, а компанията възнамерява да провежда седмични проверки на условията на труд, отбелязва The Verge.

Нищо старо не е забравено

Това не е първият случай на нарушаване на трудовото законодателство в китайските фабрики на Foxconn. През 2017 г. медийни публикации разкриха, че ученици, ангажирани с производството на iPhone, полагат извънреден труд. Тогава самите стажанти казаха, че доброволно са избрали допълнителни смени, но Apple изпрати представители в Китай, за да гарантира, че тази практика е спряна.

Но нищо старо не е забравено. Днес, няколко години по-късно, историята се повтаря, макар и в нея да фигурира името на друга компания. Много е вероятно разкритията, станали публично достояние, благодарение на медийни публикации, да не са инциденти случаи на експлоатация, а масова практика в китайските заводи.

Нарастващо щастие

Според проучване от началото на смартфон ерата, сензорният екран на умните телефони носи щастие на хората. Сега би трябвало да сме още по-щастливи, защото смартфоните станаха по-умни, по-големи и по-функционални, а наред с тях се появиха и други смарт устройства и приложения с голямо влияние върху живота ни. Макар че зад възгласите „Уауу” остават някои неудобни истини, те не могат да помрачат щастието ни.

Коментари по темата: „Смарт джаджите – неудобната истина зад „Уауу””

добавете коментар...

  1. дедо

    Печелят защото има балъци като тебе да купуват джаджи без да се интересуват как се произвеждат! Купувай Байкали и така ще ощастливиш руския работник и ще оставиш американските CEO по джапанки!

  2. Българин

    Ами така американските корпорации печелят милиарди, за да могат техните CEO-та да ползват скъпи яхти, частни самолети и т.н. Евтин труд и робство за васалните правителства.

Коментар