Някои трикчета за заблуда на купувачите на смартфони

Някои хитринки в маркетинга на телефоните имат временен ефект, но измамата лъсва рано или късно
(снимка: CC0 Public Domain)

Маркетингът на смартфоните е предизвикателство, тъй като пазарът е силно конкурентен, устройствата имат сходни характеристики, а потребителите са все по-компетентни. И често виждаме как производителите на мобилни устройства прибягват до трикчета в маркетинга, които могат да се тълкуват и като откровени измами.

Фалшиви снимки от камерата на устройството

Един от най-често срещаните трикове в маркетинга на смартфоните е използването на снимки, направени с DSLR камера, докато производителите казват, че са направени с камерата на телефона. Наистина кой може да знае това, но понякога измамата излиза наяве.

Huawei е използвала тази тактика няколко пъти в миналото, като например с Huawei P9 през 2016 г. и Nova през 2018 г. Това се разбра, след като модел от фотосесията публикува снимка в Instagram, разкривайки, че всъщност не става въпрос за селфи с Nova, а за снимка с DSLR фотоапарат, припомня Androidinsider.

Samsung също беше уличена в подобна практика, след като бразилското дъщерно дружество на компанията публикува снимки от фотоапарат, твърдейки, че са направени с Galaxy A8. Някои от тези случаи може да се дължат не на умишлени действия от страна на компанията, а на престараване от хората, отговарящи за рекламата, но все пак това е много разочароващо.

Нагласени тестове

Синтетичните бенчмаркове не отразяват напълно реалното представяне на телефона, но като цяло могат да ни дадат приблизителна представа какво да очакваме. За съжаление, измамите с тестове се превърнаха в друга тактика на маркетолозите и то на повече от една компании.

Производителите на смартфони (и дори доставчиците на чипсети) могат да открият кога се изпълнява тестово приложение и да приведат устройството в режим на повишена производителност, независимо от изразходването на батерията. В резултат на това скоростта на работа се увеличава, нищо не се случва за няколко минути работа, но в действителност процесорът не работи така. В реалния сценарий процесорът просто ще излезе от строя или ще изтощи безмилостно батерията.

Някои от по-известните компании, уловени през годините в измами с тестове, включват MediaTek, Huawei, Honor, Oppo, Xiaomi и HTC. Можете да вярвате на резултатите от бенчмаркове, но бъдете много внимателни.

Измамни изображения на телефона

Друга разочароваща маркетингова тактика е представянето на рендери на телефони, които всъщност изглеждат по-добре, отколкото са в действителност. Независимо дали става въпрос за по-тънки рамки, по-малък прорез или по-плитка издатина на камерата.

Един от най-ярките примери е смартфонът Lenovo Z5. Шефът на компанията показа дизайна на телефона без рамки, но се оказа, че истинското устройство има гигантски прорез в стил iPhone. В друг известен случай от 2015 г. Huawei намали страничните панели на P8, докато истинският модел имаше по-големи рамки.

Можете да нарисувате всичко, но не винаги е лесно да го направите. И до това прибягват дори големи марки, които все пак се страхуват от подобно поведение. Малките производители изобщо не се колебаят и постоянно разкрасяват своите устройства.

Бързи продажби

Понякога можете да се натъкнете на “флаш” продажби на устройства. По този начин компаниите стимулират търсенето, но факт е, че те приключват много бързо. Дори възниква въпросът дали телефоните наистина са били продадени за посочените пари.

Често, например, се казва, че продажбата ще започне в 11:00 часа. Вие сте на сайта и опреснявате страницата точно в 11:00, но там вече „всичко е продадено”. Разбира се, има ботове, които грабят остатъците, но някои производители бяха уловени да мамят – бройките или са много ограничени, или изобщо ги няма.

Има и случаи, когато се измисля един модел, за да се внуши, че даден телефон се продава за 700 долара. Но всъщност той е пуснат в единично копие на тази цена или е достъпен само на някои пазари. На практика купувачът може да се сдобие с телефона, но с различен обем на паметта и вече за 900 долара. Това е хитрост, но граничи с измама.

Завишени спецификации

Това е друга важна маркетингова тактика, използвана от компаниите за смартфони. Някои съмнителни производители завишават разделителната способност на камерата на своя продукт, като рекламират 8MP, но всъщност използват 5-мегапикселови сензори с интерполация до 8 мегапиксела.

Един от моделите Jinga, например, се рекламираше, че има дизайн с две камери „Dual Camera Design”. Дори с два модула на камерата, но при внимателно разглеждане се оказва, че вторият модул просто е нарисуван.

“Прозрачен” телефон

През 2018 г. станаха модни “прозрачните телефони”, тъй като HTC U12 Plus и Xiaomi Mi 8 Explorer Edition рекламираха такава опция. Това предполага, че можете да видите вътрешността на телефона.

Не е ясно на какво са разчитали производителите, защото в действителност тези вътрешности не са реални, а просто са нарисувани на задния панел. По-късно компаниите признаха за измамата, но нима разчитаха, че никой няма да разбере? Отивате да си купите прозрачен телефон, а той се оказва нарисуван.

Камера в екрана

Вградените селфи камери сега се популяризират активно, тъй като позволяват на производителите да направят телефона наистина без рамки. Но някои компании подвеждат потребителите с тази характеристика.

Realme, например, използва термина „вградена селфи камера”, когато говори за телефон с дупка в екрана. От една страна, дисплеят технически има селфи камера, но всеки разбира, че това е желание за измама с цел привличане на повече купувачи.

Коментари по темата: „Някои трикчета за заблуда на купувачите на смартфони”

добавете коментар...

  1. htc

    HTC-то е прозрачно…
    “https://youtu.be/06aNfvIIl8o?t=350 или отвътре има нарисувани пръсти на капака?”

Коментар