Трябва ли да забраним смартфоните на децата

За добро или лошо, светът на децата днес е тотално дигитализиран 
(снимка: CC0 Public Domain)

Съвременният човек се е сраснал с електроните устройства като смартфони, таблети, компютри и др. Това е неизбежен резултат от напредъка на технологиите и масовата им достъпност. Всякакви опити за възпиране на дигитализацията на ежедневието ни са обречени на провал. Остава единствено пожелателната възможност за разумно използване на технологиите.

Почти всяка работа днес е свързана по един или друг начин с технологиите, те са също средство за комуникация и забавление, търсене и получаване на информация от интернет. И децата бързо научават всичко ново. Въпросът е как да се намери златната среда в страстта на децата към смартфоните, социалните мрежи и компютърните игри. Това е актуален въпрос за всички родители с деца.

Положителни ефекти

Феноменът на „смартфонизацията“ на младото поколение е многостранен, има и положителни черти:

  • Детето може да се свърже с родителите си по всяко време и на всяко място, те знаят местонахождението, състоянието и заниманията му;
  • Умението да използва интернет ще помогне на детето да намери всякаква необходима информация по различни въпроси, това е особено полезно при подготовката на училищни задачи;
  • Светът на съвременните деца включва общуване в социалните мрежи с приятели, в добрия сценарий те се развиват и научават да изразяват правилно мислите си;
  • Правилното използване на смартфон приложения е необходимо и удобно. Видеокамера, будилник, календар с бележки и напомняния ще помогнат на детето в живота;
  • Децата, които играят компютърни игри, имат упорита памет и много добра реакция.

Смартфоните и училищното обучение

Много ученици, след като са взели телефона си в училище, не го пускат по време на час. Те не слушат внимателно учителя, разсеяни са, не запомнят учебния материал. По време на уроците някои ученици са в социалните мрежи или комуникират чрез съобщения, докато други, което е още по-лошо, играят, гледат филми или анимации.

В резултат на това децата стават неспособни да възприемат учебната тематика или правилно да изразят мислите си. Ето защо забраната за използване на смартфони в класната стая е напълно оправдана.

Негативни последици

Прекомерната роля на смартфона в живота на детето е свързана с определени негативни последици:

  • Телефонът е източник на електромагнитно излъчване (нивото му е посочено в инструкциите), което може да има опасни последици за здравето на неоформеното детско тяло;
  • Използването на телефона в училище води до намаляване на академичния успех, слаби оценки и загуба на интерес към ученето;
  • Някои деца изпитват затруднения с истинската, жива комуникация;
  • Нощното гледане води до късогледство, лош сън и главоболие;
  • Много деца, след като гледат филми на ужасите и истории на ужасите, стават агресивни и могат да изпитат стрес.

Как да се справим с тази зависимост?

Ето няколко съвета за справяне със зависимостта на децата от смартфоните:

  • За да може детето да третира правилно електронните джаджи, самите родители трябва да дадат личен пример. Контролирайте себе си и времето си по телефона. Децата ни копират. Затова го направете правилно и тогава можете да помолите детето и да поискате същото от него.
  • Включете децата си в активен отдих, отидете на поход с цялото семейство, отидете на пързалка, посетете музеи, изложби, кафенета, кино, разхождайте се.
  • Купете образователни игри, строителни комплекти, настолни игри и комплекти за творчество за вашите деца. Те развиват фината моторика, въображението и паметта. Занимавайте децата си с нещо по-полезно от телефона им.
  • Нека детето общува с приятели в реалността, а не виртуално в социалните мрежи. Децата трябва да ходят и да играят заедно, това е както физическо, така и психическо развитие за тях. И ако постоянно говорите по телефона, гледате видеоклипове и чатите в социалните мрежи, тогава и децата ще възприемат това поведение, ще забравят как да говорят, да общуват помежду си лично и да формулират мислите си.
  • Хобито е скъпо, но полезно за децата удоволствие. Това може да е събиране на монети, значки и много други. Ако детето се увлече по някое хоби, няма да се взира постоянно в телефона.
  • Четенето на книги заедно, решаването на кръстословици и настолните игри ще бъдат полезни за вашето дете.

Постигане на баланс

Невъзможно е да живееш в обществото и да бъдеш откъснат от него, то се развива и всички трябва да сме в крак с времето. Затова забраната на децата изобщо да използват смартфони не е правилна. Детето трябва да може да използва всички съвременни джаджи и трябва да бъде подготвено за живота на възрастните, обяснете му и разговаряйте с него, защото определено ще трябва да приложи тези умения в живота си.

Но най-важното и трудно нещо за родителите вероятно е да следят всичко, което прави детето. Използването на джаджи трябва да бъде умерено (основното е балансът), а не в ущърб на обучението в училище, физическото развитие и състояние, отношенията с приятели и съученици. Компютърът и смартфонът са просто инструменти и са необходими за работа, учене и комуникация, те трябва да служат на хората, а не да спъват развитието им.

Коментар