Изкуственият интелект ще замени 2,4 милиона работници в САЩ до 2030 г.

AI ще повлияе по един или друг начин на 11 милиона работни места на трудовия пазар в САЩ до края на десетилетието (снимка: CC0 Public Domain)

В близките години генеративният изкуствен интелект ще замени хората на милиони работни места в САЩ, прогнозира изследователска компания. Най-засегнати ще се окажат т.нар. “бели якички”.

AI ще замени 2,4 милиона работни места в Съединените щати до 2030 година, според анализаторите от Forrester. Най-тежко ще бъдат засегнати белите якички, тоест офис служителите, занимаващи се с различни видове умствена работа.

В същото време AI ще повлияе по един или друг начин на 11 милиона работни места на трудовия пазар в САЩ, сочи прогнозата, на която се позовава публикация в TechSpot.

Като цяло системите за автоматизация и изкуствен интелект ще заменят 4,9% от работните места в Съединените щати до 2030 г., а 30% от тях ще се обслужват от генеративни AI системи.

Още тази година генеративният изкуствен интелект ще замени около 90 000 работни места, или 9,3% от всички работни места, които ще бъдат заети от системи за автоматизация под една или друга форма.

Анализаторите отбелязват, че колкото по-високо е нивото на образование на работника, толкова по-голямо въздействие ще има генеративният AI върху неговата работа. Заплатите ще следват подобна тенденция: работниците, които печелят по-малко от $60 000 годишно, ще страдат по-малко от тези, които печелят $90 000 или повече.

Коментари по темата: „Изкуственият интелект ще замени 2,4 милиона работници в САЩ до 2030 г.”

добавете коментар...

  1. Българин

    Изкуствен интелект не съществува

  2. Фофу

    Пише се еВтино. И що не станеш гадател.

    И съм забелязал, че тези дето от сутрин до вечер слагат етикети и все другите били кофти програмисти, а те велики обикнове изкарват известно време в някоя фирма, после се оказва, че никой не е велик на нивото му и бяга. И след него всичко гърми.

  3. Подценено

    Това е мнооого подценено число.
    Ако не са само програмисти разбира се – но и в Индия онез не са малко.
    По скоро ще са програмистите – аутсорсинга защото той е доказано производител на ниско качество и на създаване на неефективен софт.
    Не че генеративния ще прави по качествен но ще е мнооого по ефтино буквално 1000 пъти по ефтино.
    Ако някой сметне ще види че парите за железото на OpenAI ChatGPT се изплаща при сегашните такси за 2.4 години.
    След като и Китай се скапа ще си имаме рецесия и ефтино всичко ама без кой да купи.

Коментар