ИТ фирми дават по седмица почивка за възстановяване от прегарянето

Проблемът с прегряването допълнително се задълбочи от пандемията
(снимка: CC0 Public Domain)

В началото на май основателят на Lessonly – компания, която произвежда софтуер за обучение – изпраща имейл до всичките си служители с ново задължение. Но то не е задължение, каквото хората обичайно получават на работното си място, като например за носене на маски или за ваксини. От работещите е изискано всеки да си почива цяла седмица през юли.

Съобщението изненадва екипа на компанията. „Искахме служители, които ни се обадиха и споделиха, че са трогнати, че са искрено благодарни, че са имали възможност да направят това“, каза Меган Джарвис, която ръководи екипа на компанията за таланти и работи по планирането на почивната седмица.

Lessonly не е единствена. По-рано тази година HubSpot представи нещо, което нарича „годишна глобална седмица за почивка“. Изпълнителният директор на Google Сундар Пичай обяви глобални дни за „рестартиране“, които влизат в сила по-късно през годината. Bumble също инструктира своите служители да си вземат колективна седмица почивка.

„Изминалата година беше важен момент за нас да помислим как работим и как можем да подкрепим най-добре своите екипи по целия свят“, заяви президентът на Bumble Тарик Шаукат, цитиран от Protocol. „Става все по-ясно, че начинът, по който работим и трябва да работим, се е променил.“

За всички тези компании целта е да предотвратят т. нар. прегаряне (бърнаут, от анг. burnout – прегаряне, претоварване). Това е все по-разпространен проблем, който допълнително се задълбочи от пандемията. През май 2019 г. Световната здравна организация официално добави прегарянето към Международната класификация на болестите, като го цитира като „професионален феномен“.

След това дойде Covid-19 и смесицата от дълги часове и големи очаквания започна да се смесва с нов вид стрес, включително напрежението от гледането на болен човек у дома, дистанционна работа и др. Сега технологичните компании намират нови начини да запазят ангажираността на служителите си.

„В технологичната индустрия, подобно на някои други индустрии, има такъв вид „почетна значка“, що се отнася до броя на часовете, които сте вложили в работа – това се приема за знак колко сериозно приемате работата си,“ казва Дарси Грутадаро, директор на Центъра за психично здраве на работното място във Фондацията на Американската психиатрична асоциация. „В някои случаи спирането на работата на цялата организации е добро решение“.

„Голямото напускане“

За Lessonly вдъхновението за почивната седмица идва, след като компанията изисква всички нейни служители да си вземат ваканция през зимата. Когато се завърнали, споделя Джарвис, служителите са споделили, че оценяват високо времето, прекарано със семейството, и способността да си починат и да се презаредят. „Видяхме ползата от зимната ваканция; казахме си, хайде да направим това и по средата на годината“, спомня си Джарвис.

Лятната ваканция дава на служителите на Lessonly друга възможност да се освободят от напрежението, вярва Джарвис.

Може би ходът се е оказал съвсем навременен. Приблизително 4 милиона американци са напуснали работата си само през юли, според Бюрото по трудова статистика. Явлението е наречено „голямото напускане“. Това не се дължи изцяло на прегаряне от работа, разбира се, но със сигурност не помага за задържането на служителите.

Според проучване на Gallup, работещите, които са в състояние на прегаряне, са почти три пъти по-склонни да си потърсят друга работа. И когато прегорял служител напусне работата си, това струва скъпо на фирмата. Gallup изчислява, че смяната на един работник изисква ресурси, равни на половината до два пъти повече от заплатата на въпросния служител. Работниците, които са загубили мотивацията си за работа, костват не по-малко. Според Gallup те могат да струват на компаниите до 18% от заплатата на работника – което се дължи на загубата на производителност.

СЗО официално призна прегарянето за болест, наричайки го „професионален феномен“
(снимка: CC0 Public Domain)

Тогава остава въпросът: доколко е ефективна една седмица почивка за справяне с прегарянето?

Според Дъг Менин, професор по клинична психология в Колумбийския университет, този подход е по-скоро краткосрочно решение. Но той казва още: „Ако не спите и работите много и сте изтощени, възможността за презареждане може да бъде полезна”.

Грутадаро от фондация APA признава, че не всеки бизнес може да си позволи лукса да си даде цяла почивна седмица на всичките си работници. Но, по думите му, „ако можете да си вземете една седмица почивка като бизнес и след това да получите стойността на почивката във вид на лоялност и производителност – и ефективност – на служителите, това изглежда си заслужава инвестицията”.

Ключово предизвикателство за бизнеса, който иска да даде седмица почивка, може да бъде балансирането на отворилото се свободно време с изискванията на клиентите и с поставените цели за производителност. За Lessonly това е решено чрез планиране. „Ако искаме да си вземем почивка, това оказва влияние върху нашите клиенти“, каза Джарвис. „Така че трябваше да направим крачка назад и да помислим: как да дадем почивка, без да поставим клиентите си в трудно положение?“

Ключът е в това да се даде на мениджърите и на отделите достатъчно време, за да преценят как могат да се справят със своите продукти и клиенти през времето на почивката. “Ние не сме решили това една или две седмици, преди да го направим. Решавахме го достатъчно дълго време, за да позволим на мениджърите и отделите да разберат как да се справят с всякакви нужди от подкрепа”, каза Джарвис.

Компанията си поставя тримесечни цели, така че почивката в средата на тримесечие може да повлияе на целия проект. Екипите се уверяват, че могат да коригират проектите си така, че да продължат да изпълняват целите си до края на тримесечието. В някои случаи Lessonly изисква от служителите да останат в готовност за работа при извикване през почивната седмица, осигурявайки им допълнително свободно време по-късно.

Някои компании, като например HubSpot, вече са поели ангажимент да направят едноседмичната почивка ежегодно събитие. Lessonly все още обсъжда дали може да повтори добрия опит в бъдеще. Фирмата планира да проучи дали даването на този отпуск на служителите е било действително ефективно.

Новото нормално

Оценката на тези програми е от решаващо значение, казва Грутадаро. Преди да приложат решение за справяне с прегарянето, организациите трябва да имат ясна представа какво всъщност искат и от какво имат нужда служителите. На първо място те трябва да направят оценка на това защо техните служители са стигнали до прегаряне. Нужно е и да да позволят на тези служители да помогнат при проектирането на това, което Грутадаро нарича „ново нормално“ на работното място. „Наистина е важно организациите да позволят на служителите да се чувстват като част от вземането на решение как да изглежда въпросното ново нормално“.

В публикация в блог на HubSpot мениджърът по културните комуникации на компанията Софи Хамерсли казва, че планът се основава отчасти на проучване на компанията. „В едно скорошно проучване един служител на HubSpot го изрази най-добре:„Неограничената ваканция е страхотно нещо, но още по-добре е да не не прекарваш целия си първи ден след ваканцията в преглеждане на (натрупани) имейли и съобщения в Slack“, пише Хамерсли.

За да помогнат за измерването на ефикасността на програмите за почивка срещу прегаряне, някои компании се обръщат към специални софтуерни инструменти за „уелнес на служителите“. Платформи от този вид могат да проследяват и измерват ангажираността, стреса и благополучието на работното място. Има и алгоритми за машинно самообучение, които могат да предвиждат скорошното прегаряне.

„Ако имате и исторически данни за текучеството, може да се предскаже кои са хората, за които е най-вероятно да достигнат прегаряне и напускане на работа“, казва Хенри Албрехт, главен изпълнителен директор и основател на Limeade, която разработва подобна платформа.

За компаниите, които не могат да си позволят да предложат една седмица почивка, Грутадаро каза, че има и други стратегии, които работят. Например може да се прибегне до формиране на ресурсни групи за служители, фокусирани върху психичното здраве. Значение придобиват и програмите за подкрепа чрез теле-психично здравеопазване.

Джарвис препоръчва на компаниите, които могат да предложат на служителите си седмица почивка, поне да опитат и да приемат, че винаги могат да променят курса си въз основа на обратната връзка на своите работници. За Lessonly, решението да се съсредоточи върху благополучието на служителите се оказва много полезно.

„Имах член на екипа, която каза, че не й се е случвало да има лятна почивка откакто е завършила средното си образование“, казва Джарвис. „Когато получиш лятна ваканция и наистина можеш през това време да се изключиш от работните теми и да не мислиш за работа – това е свобода, която е много ценена – и служителите свързват фирмата с тази свобода“.

Коментари по темата: „ИТ фирми дават по седмица почивка за възстановяване от прегарянето”

добавете коментар...

 1. Фофу

  И последно, пак не по закон, но всяка фирма дава средно 10 дни отпуск, който както в Бг се увеличва всяка година с по ден. Дават, също болнични дни и платени празници. И няма нужда от “чул съм”, “знам” и пр., можете да отворите по-всяко време сайтове за работа в САЩ, и да видите.

 2. Фофу

  Аз не знам, а съм сигурен, че в щатите няма гарантиран в закона минимален годишен отпуск. И майчинство няма. Или имаше нещо от рода на 6 седмици преди и 3 месеца след, но пак, не по закон, а по фирмени ангажименти.

  Но можете да прочете какво казах по-долу и също:
  Прегрели, загорели, прегорели, не източния блок, а САЩ привлича хора от цял свят, явно имат садо мазо наклонности и искат да прегряват.
  Дори и от уж по-социално уредените от Канада често идват да работя в САЩ, явно и те имат садо мазо наклонности.
  Не източния блок, а САЩ дава и ще продължава да дава най-култови марки, продукти, фирми и пр.
  Не в източния блок, а в САЩ бележат ръст на населението и там можеш да видиш майки като спрат с вана на мола и като хлъзне вратата и се почва, едно, две …. слизат до 3 средно, петорка е често срещано и седмица понякога.

  В родилния дом всяка майка има самостояелна стая след като роди където изкарва от 3 дни до седмица. Самостоятелна баня и тоалетна, легло с дистанционно за повдигане на горната половина при кърмене и не най-важно, но и тв с кабеларка.
  Бебетата са в друга стая под наблюдение на сестра, където могат да си реват, докато майката спи. Возят го с колички за кърмене и сестра наблюдава и обучава.
  След изписване, по желание може да поиска още няколко дни помощ от сестра в домашните условия. Сестрата идва на адрес и на място за около час два, също прави обучение. Майката може да поиска апарат за доизстикване на мляко, когато има повече и да го държи във фризер, за време когато е по-малко. Има право да държи апарата 2 год. и след това да го върне.
  Изживяно от мой близък човек. И не, далеч съм от мисълта, че е така във всеки щат и болница, но ….

  За разлика от задунайската губерния където по стари стандарти и обичаи, са 6 жени мин. в стая с бебетата. С обща тоалетна, която обаче е някъде по коридорите. Сестрите по стари чекистки обичаи идват да се наврещят на някоя от майките и ако се случи някоя майка да донесе бълхи или въшки, става леле мамале.
  Аз познавам 2 жени които ходиха да родят в Турция, точно заради тези ужаси.

 3. :o)

  Аз също знам , че в щатите няма годишен отпуск, освен за по-големите позиции.
  Работиш докато…сещате се…

 4. Фофу

  Д 27/09/2021 11:36 Къде без комсомослските клакьорчета за лошите американски людоеде ????!!!!!!!
  Ами да те светна, че петдневната работна седмица се въвежда от Хенри Форд и няколко години след, това от цяло САЩ още през 1933 г. Което дава 52 (словом – ПЕТДЕСТ И ДВА) почивни дни в повече от всички други държави, включая великия Куманаод-изъм заради който ви тресе треска.
  В бг 5 дневна се въведе някъде след 1990 по западен образец. Иначе и досега щеше да бачкаш 6 дни и да биеш чело пред “човечния” строй който ти дава всички блага – на копанята.

 5. Д

  Имайте в предвид, че статията касае американски компании където концепцията за годишен отпуск не е каквато сме свикнали ние в Европа. В болшинството фирми нямаш стандартен годишен отпуск освен ако не си договориш такъв като почваш работа. Съответно прегарят и им дават седмица тук там колкото да не прегарят.

 6. :o)

  Хората са си пресметнали за колко време да изключат бурмичките за годишна профилактика.
  А бурмичките взели че се обадили да благодарят 🙂
  Каква идилия…

 7. az

  За да си спестите куп неприятности – просто се махнете от ИТ сферата. Колкото и да е изкушаваща, заради големите финансови възнаграждение, здравето и нервите са по-важни. Работата в нея е до време т.е. докато си млад, после няма смисъл.

 8. Мнение

  Това, че са ги накарали да си починат една седмица през Юли не е голяма изненада. От както свят светува, големи, а и микро фирми вземат почивка по 1 до 3 седмици годишно през най-слабите за фирмите сезони – периоди, в които в по-изгодно за фирмата да затвори, вместо да генерира разходи. Периоди, като през някои летни или в края на годината, когато нямат работа, когато повечето клиенти почиват и няма смисъл да се работи и да се генерира разход. Работя в голяма фирма, при нас правиха така през Август миналата година. Като обикалям София често виждаш през лятото (особено края на Август пък и дори сега Септември) бележка на някой квартален магазин, пекарна, бутик и т.н. че фирмата ще очаква клиентите си след 2 седмици. Иначе прегряването си е друга тема

 9. npace

  Ей тия ще достигнат СпциализЪмЪт със страшна скорпст, а ние 30 години мътим демагози…

Коментар