„Война” в Wikipedia за редактирането на историята

Безпрецедентно голям брой хора четат за Украйна в Wikipedia
(снимка: CC0 Public Domain)

Редакторите на Wikipedia често спорят помежду си. Този път темата, която изпокара създателите на световната лайн-енциклопедия, е Украйна и по-точно името на града Киев.

След над десет дена военен конфликт между Украйна и Русия може би изглежда странно, че някой се занимава с данни в Wikipedia. Но не е трудно да се досетим, че начинът на представяне на всеки детайл в онлайн-енциклопедията има огромно значение както за хората, така и за политиката.

В момента броят на потребителите, които четат за Украйна в Wikipedia, е безпрецедентно висок – става дума за десетки милиони хора по света, които търсят информация, искат да узнаят повече, правят справки.

Войната за това как се изписва името Киев е една от най-бруталните войни за редактиране в историята на Wikipedia, отбелязва в публикация Slate. За народите, които използват кирилица, всичко изглежда просто – Киев си е Киев. Но в страните, където се борави с латиница, има страшен спор: дали е Kyiv или е Kiev.

Този спор се води от 2003 година, когато редакторите многократно променяха изписването, възползвайки се от отворената платформа на сайта. Според мнозина, „Kyiv” произлиза от украинския език, докато „Kiev” има рускоезични корени. В светлината на последните събития това може да има голямо значение и да се разглежда като политически нюанс.

Каквато и теза да поддържат редакторите на Wikipedia, те са единодушни, че правописът в енциклопедията не е тривиален въпрос. Тя не само дава информация за работата на журналисти и издатели, но и захранва резултатите на търсачката на Google по целия свят.

В продължение на близо две десетилетия редакторите спазваха изписването Kiev, но малцина знаят, че зад това просто наглед решение се крият повече от 50 000 думи в аргументация, изприказвани във вътрешните дискусионни форуми на редакторите на Wikipedia.

След анексирането на Крим през 2014 г., много западни медии започнаха да използват „y”, признавайки важността на това изписване за националната идентичност на Украйна. Кампанията в социалните медии #KyivNotKiev стартира през 2018 г. и започна да набира популярност.

През август 2020 г. редакторите на Wikipedia започнаха дълга и оживена дискусия за това как езикът се променя с течение на времето и дали онлайн енциклопедията трябва да играе роля в „поправянето на големи грешки”.

Сега, когато езиковият спор изглежда вече решен, редакторите отново имат спорове – този път с документиране на последните новини за войната Русия-Украйна. Редакторите са длъжни да създават страниците на енциклопедията, използвайки надеждни източници. Но какво е надежден източник в днешно време?

Западните политики изцяло забраняват руските държавни медии. Например, насоките на английската Wikipedia посочват изрично да се избягват източници като Russia Today: „Има консенсус, че RT е ненадежден източник… рупор на руското правителство, което се занимава с пропаганда и дезинформация”.

Но кой определя коя информация е вярна и коя е „дезинформация“? Както и с коронавирусната пандемия, отричането на даден източник не прави автоматично неговата информация невярна.
Спорове има и по други детайли. Докато битките са на ход, някои редактори държат на заглавия като „Руското нашествие в Украйна (2022)”, а други държат да се пише „Руската военна операция в Украйна” или дори на „Освобождението на Украйна”.

Подобни дискусии се вихрят сред общностите на всичките подверсии на Wikipedia на различните езици, а те са над 230. Всяка „национална” Wikipedia застъпва някаква гледна точка и тя може да е доста различна.

Поддръжниците на Русия отразяват позицията на Кремъл, че става дума за мироопазваща мисия. Други казват, че думата „война” е неуместна, че става дума за специална операция за демилитаризиране и денацификация на Украйна. Трети казват, че думата „инвазия” е провокативна и нарушава политиката на Wikipedia да представя информацията от неутрална гледна точка.

Но това пак не е всичко. Според Самюел Бреслоу, журналист и опитен редактор на Wikipedia, един от най-трудните елементи за отразяване на руската инвазия е писането на статии в енциклопедията с правилното ниво на детайлност.

Wikipedia се стреми да приеме „дългосрочен световно-исторически поглед”, тоест да поднася информацията, която има важно значение в исторически план. Представя се само обобщение, а не прекалено подробно описание на събитията. Но докато войната е на ход, за никого от редакторите няма как да е ясно какви събития ще имат дългосрочно историческо значение.

„Например, не знаем дали „Призракът на Киев” в крайна сметка ще бъде значителна част от разказа за инвазията или просто моментен слух в интернет”, казва Бреслоу. („Призкарът от Киев” се описва като непотвърдена информация за летец-ас с МиГ-29 Fulcrum, на когото се приписва свалянето на шест руски самолета. Страницата също така отбелязва, че това може и да е градска легенда, създадена за повдигане на духа на хората”.

Така се стигна до безпрецедентното положение, при което статиите в английската Wikipedia, свързани с инвазията в Украйна, имат син символ „E” в горния десен ъгъл, което показва, че редактирането е ограничено само до „опитни редактори на Wikipedia”, тези с най-малко 500 редакции и едномесечен мандат.

Това означава, че чисто новите редактори не могат да редактират, те могат само да предлагат редакции чрез вътрешните механизми за оформяне на статията. Тази защитна мярка е в пълен разрез с принципа на Wikipedia, а именно – да е свободна енциклопедия, в която всеки може да даде своя принос.

Коментари по темата: „„Война” в Wikipedia за редактирането на историята”

добавете коментар...

  1. ха

    Киев на латиница се пише в зависимост от съответния език. Така на практика англичаните трябва да определят правилното изписване в английската версия на сайта.

  2. Бай Фидан

    Войната в Украйна е прецедент в Укипедия. Ситуацията се променя едновременно на много места в Украйна. Пишат хора с различни пристрастия.

  3. м

    Kiev е правилното, така пише и в статията за Киевска Рус от където започва историята на русите. Украинците са много странни с техния език особено като сменят Г с Х в писмена форма.

  4. Българин

    Историята се пише от победителите.

    Каквото и да пишат в Уикипедия и двете страни в момента – това са оперативни данни, които се променят с всяка минута.

Коментар