TSMC ще произвежда всеки пети процесор на Intel

TSMS постепенно ще поеме около 20-25% от производството на процесори за Intel
(снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company)

Плановете на тайванския гигант TSMC за усвояване на нови технологични процеси в производството на чипове са предмет на задълбочени анализи от наблюдателите на пазара. Един от най-интересните моменти е какъв дял от процесорите на Intel ще произвежда TSMC в близките години.

Според Morgan Stanley, разширяването на сътрудничеството на TSMC с Intel ще доведе до това, че през 2024 г. тайванската компания ще произвежда до 20-25% от процесорите на своя американски партньор.

Intel не крие, че получава до 20% от приходите си от продажба на чипове, които не произвежда сама. Но за първи път Intel може да изпадне в толкова силна зависимост в производството на процесори и чипсети от друга компания.

Най-вероятно към 2024 година TSMC ще започне активно да произвежда чипсети за процесорите на Intel по 3-нанометрова технология.

Що се отнася до 2-нм процес на TSMC, анализаторите подчертават, че броят на слоевете за обработка с EUV литография остава същият като при процеса N3. Намаляването на интензивността на използване на EUV ще позволи на TSMC да се съсредоточи върху подобряването на други аспекти от технологичния процес.

Коментар