Военният конфликт въвлече и технологичния сектор

Технологичният бизнес ще бъде повлиян в голяма степен от конфликта между Русия и Украйна
(снимка: CC0 Public Domain)

Конфликтът между Русия и Украйна въвлече с пълна сила и високотехнологичния сектор. Отраженията на бойните действия, наред с нарастването на напрежението между Китай и Тайван, ще окажат влияние върху глобалния технологичен бизнес в много аспекти.

Криптовалути

Криптовалутите бяха първите, които известиха „повея” на операцията Русия-Украйна в технологичния бранш. Цените на Bitcoin, Ethereum и Dogecoin паднаха значително. Тези стойности надали ще се повишат скоро, прогнозират анализаторите. Геополитическото напрежение ще кара инвеститорите да са предпазливи и да избягват рискови вложения.

Засега никой не се наема да прогнозира какво ще се случи с криптовалутите в обозримо бъдеще. Очакваното поскъпване на енергията заради конфликта Русия-Украйна най-вероятно също ще се отрази на популярността и инвестициите във виртуалните пари.

Търговски ограничения

САЩ ограничи износа си за Русия като част от мерките за санкциониране в резултат на разразилия се военен конфликт в Украйна. Сега американските компании ще трябва да получат специален лиценз за продажбите на компютри, сензори, лазери, навигационни инструменти и телекомуникационно оборудване за клиенти в Русия. Очаква се правителството на САЩ да отхвърля „почти всички заявки” за подобни лицензи, съобщи Ройтерс.

Не-американските компании, които създават високотехнологични продукти, също ще трябва да искат разрешение от САЩ, за да продават в Русия.

Изключение от забраната са клетъчните телефони, при условие, че не се продават на руски правителствени служители или техни роднини. Забрана няма и за потребителски криптографски технологии.

Под въпрос остават технологичните отношения между Русия и Китай. Специалистите очакват, че Китай ще се опита да се възползва от вакуума, който се отваря заради налагането на американските ограничения.

Социалните мрежи

Напрежение се усеща и в социалните медии, много от които неизбежно се превръщат в арена за споделяне на последни новини, досег с информация „от първа ръка”.

Собственикът на Facebook – компанията Meta – вече създаде специален оперативен център за мониторинг на конфликта в Украйна. Въведена е и специална функция за бързо „заключване” на профилите в социалните мрежи, предназначен за потребителите от региона на конфликта.

Twitter също представи мерки за повишена сигурност, предпазване на профилите от хакване, както и деактивиране.

В приложението за кратки видеа TikTok хаштаговете „Russia” и „Ukraine” имат над 30 милиарда и над 8,5 милиарда гледания.

Китай-Тайван

Нарастването на напрежението на изток от ЕС има и втори фронт – отношенията между Китай и Тайван. Масмедиите съобщиха за движение на китайски кораби към острова, както и за навлизане на китайски бойни самолети във въздушното пространство на Тайван.

Притесненията относно отношенията между Тайван и Китай след нахлуването на Русия в Украйна нарастват и евентуалната им ескалация може да повлияе силно на глобалната полупроводникова индустрия, която и без друго е в криза през последните две години.

Обект на особено внимание е големият тайвански производител на чипове TSMC. Един от по-благоприятните сценарии, коментирани в публичното пространство, е полупроводниковият гигант да изнесе производството си „отвъд океана”, например в Япония, където фирмата има известно присъствие.

Възможни са обаче и доста по-мрачни сценарии. Неотдавна Тайван получи съвет от специалисти от САЩ изцяло да разруши TSMC при евентуално нахлуване на Китай на острова.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар