Обявиха победителите в „Наградите на БАИТ” за 2021

БАИТ връчи награди на личности, компании и институции за принос към ИКТ развитието
(снимка: БАИТ)

На официална церемония вчера бяха отличени победителите в отделните категории от конкурса „Наградите на БАИТ” за 2021 г. И тази година събитието се проведе във виртуално студио и бе излъчвано онлайн.

„Всичките участващи проекти показаха нагледно как ИТ компаниите са работили в широк периметър и по много направления през 2021 г.”, посочи председателят на УС на БАИТ Светозар Илиев. Прилагането на ИТ в образователния процес и подготовката на кадри за ИТ индустрията остават отново много важни теми и задачи за бранша, добави още той.

Носител на наградата за специален принос в развитието на информационните и комуникационни технологии в България е проф. д-р инж. Сотир Сотиров, заместник-ректор по международната дейност и следдипломната квалификация на Университет „Проф. д-р. Асен Златаров”, гр. Бургас. Със своята дейност и отдаденост проф. Сотиров има значим принос за развитието на ИКТ в Бургас и региона, който се превръща в новата най-бързо развиваща се ИТ дестинация, извън София.

Освен създател на нови специалности и катедри с ИТ насоченост в университета, проф. Сотиров работи активно с община Бургас – в лаборатория за виртуална и добавена реалност, запознава преподаватели с новите технологии. Също така е създател на Хакатон Бургас, който подпомага града с интелигентни решения. Основен двигател е на инициативата „Лятна IT академия”, в която са се обучавали над 600 ученици и студенти.

В категория Младежка награда журито отличи проектът „Shopping energy” на осмокласничките Антония Митева и Румяна Иванова от Бургас. Това е работещ, сертифициран прототип на количка за пазаруване, която произвежда „чиста, зелена” електрическа енергия и може да се използва за зареждане на телефона на клиента, докато пазарува, или след края на пазаруването да се прехвърли в по-голяма акумулаторна батерия на стоянка. Идеята е надградена и в общинските велосипеди на град Бургас.

В Образователна награда плакетът грабна АБИЛИТИКС ООД – за онлайн платформата „Чатмат”. Иновативното обучително средство подпомага учениците в усвояването на математиката, като  отговаря веднага и конкретно на въпроси върху учебния материал. Освен това чатботът може да се самообучава и дава отчет какви въпроси са му задавани.

Наградата в категория Журналистически принос получи Доротея Николова, БНР/Радио Варна, автор и водещ на предаването за предприемачество и иновации „Start Up”. Чрез всеки свой гост, журналистът представя по достъпен и вдъхновяващ начин на широката аудитория възможните приложения на информационните технологии в другите сектори на икономиката.

В категория Публична администрация наградата получи Националната агенция по приходите за проект: „Надграждане на основните системи на НАП за предоставяне на данни и услуги към вътрешни и външни системи”. Проектът е насочен към гражданите, бизнеса, всички администрации и партньори, като и служителите на администрацията.

В категорията StartUp компания победител стана АМПЕКО ООД със софтуер за управление на зарядни станции. Компанията стартира с 6-има основатели, а 3 години по-късно има над 50 служители и развива дейност на 6 континента.

Наградата за Успешен български ИКТ продукт/услуга бе спечелена от ЗенХолд АД – за разработване на иновативна VR технология, съчетаваща похватите на фотограметрията и гейминга. Тя вече се използва за обучения на персонала в компании от различни индустрии.

В категория Успешен ИКТ проект в полза на българската икономика журито отличи Дентална клиника Д-р Парушева. През 2021 г. лечебното заведение започва да предлага дентални услуги в същия ден чрез 3D принтиране и изцяло дигитален работен процес – пациентът може да получи коронка за час и половина вместо за две седмици.

Коментар