Криптографски технологии навлизат в автомобилите

Прогнозите сочат, че към 2020 година по пътищата в света ще се движат четвърт милиард транспортни средства, свързани към интернет. Но извън удобствата, това ще бъде сериозно предизвикателство за сигурността.

Услуги като отдалечена диагностика, телематика и информационно-развлекателни системи с достъп до интернет ще повишат комфорта и сигурността на водача и пътниците в колата, но същевременно ще разкрият нови възможности за киберпрестъпниците.

Ето защо производителите на автомобили отсега се насочват към по-развити технологии за сигурност. Японската компания Honda Motor, например, разкри плановете си да внедри нови технологии за защита на свързаните автомобили, способни да обменят данни през мобилни мрежи.

Концепцията на Honda предвижда използване на криптографски технологии. Японският производител ще внедри в колите си система Key Management Center за сигурно създаване на криптографски ключове, съобщи информационната агенция Nikkei.

Новата платформа ще обезпечи сигурен обмен на данни между критично важни компоненти на умните автомобили. Очаква се Honda да започне внедряване на криптографските технологии в автомобилите си, които ще влязат в масово производство през 2019 г.

Експертите прогнозират, че с нарастване на заплахите в сферата на свързаните транспортни средства, ще се развива и отрасълът на автомобилни системи за обезпечаване на киберсигурността. Този пазар се намира в момента на ранния етап на своето развитие.

Неотдавна Министерството на транспорта на Великобритания публикува списък с генерални принципи, целящи да направят киберсигурността основен приоритет за производителите на автомобили. На първо място, от компаниите за автомобили се очаква да разглеждат сигурността на най-високо ниво, а всички рискове да бъдат оценявани и управлявани по подходящ и пропорционален начин.

Един от принципите в документа гласи, че компютърните системи трябва да бъдат проектирани така, че да направят хакването трудно, т.е. да нямат „единични точки на срив” и да поддържат ранно предупреждение. Съхранението и предаването на данни пък трябва да бъде контролирано и защитено.

Коментар