Канадци минават от добив на злато към криптомайнинг

Канадската компания MX Gold планира да пренасочи дейността си от добив на злато и други ценни метали към копаене на криптовалута. Фирмата вече е подписала четири споразумения за продажба на цялото си портфолио на неназована компания за сумата от 14,952 млн. канадски долара.

Получените от сделката пари MX Gold ще вложи в разширяване на своя успешен проект за криптомайнинг. Към момента в него са включени 360 блока с оборудване за криптомайнинг в провинция Манитоба, а планът предвижда покупка на още 2 хиляди броя.

По думите на Дан Оменюк, шеф на MX Gold, пилотният проект, стартирал през есента на миналата година, е признат за успешен. Бордът на директорите на компанията смята, че мащабните инвестиции в криптомайнинг дават по-добри възможности за растеж на компанията в настоящия момент, отколкото традиционния бизнес с добив на злато.

Криптовалутата е гореща тема в средите на инвеститорите. По-рано тази седмица стана ясно, че и милиардерът Джордж Сорос има планове да инвестира сериозни суми в бизнеса с криптовалути. Същевременнно, правителствата в редица държави, особено в Азия, предприемат рестриктивни мерки срещу криптовалутите, което влияе негативно на котировките им.

Коментар