Toshiba подценила с над $20 млрд. бизнеса си с памети

Toshiba е сключила неизгодна сделка за продажба на подразделението си за памети, твърдят инвеститори

Полупроводниковото подразделение на Toshiba, заето основно с производство на памети, струва 40 млрд. долара, или над два пъти повече от договорената цена за продажбата му на консорциум начело с инвестиционния фонд Bain. Това е оценката на хонконгския фонд Argyle Street Management, който е един от големите инвеститори в Toshiba.

Argyle Street Management се опитва да предотврати сделката в сегашния й вид, като убеди ръководството на Toshiba да договори по-висока цена или да пусне акции на дъщерното си предприятие, пише Ройтерс. Фондът смята, че японският конгломерат е приел несправедливи условия за сделка, притиснат от тежка финансова ситуация през миналата година.

И други активни инвеститори подкрепят действията на Argyle Street Management, но не е известно каква част от Toshiba принадлежи на противниците на сделката. Хонконгският фонд управлява активи на стойност 1,3 млрд. долара.

Продажбата на Toshiba Memory на Bain не беше завършена в съгласувания срок – 31 март 2018 г., тъй като двете страни все още очакват одобрение от китайския антимонополен регулатор. Това дава възможност на Toshiba да отмени продажбата, без да плаща неустойка.

Но според анонимен източник, запознат с делата на Toshiba, повечето акционери все още поддържат взетото решение за продажба. Освен това японската компания е договорила опция за обратно изкупуване на 40% от бизнеса си, така че ръководството продължава да разглежда консорциума начело с Bain като най-вероятен купувач.

Коментар