Съветват Тайван да унищожи TSMC при китайско нахлуване

Заводите и технологиите на TSMC са най-апетитната хапка за Китай, смятат учени от САЩ
(снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited)

Двама американски учени съветват властите в Тайван как да се противопоставят на заплахата от китайска инвазия. Публикацията на тази тема се оказа най-четена през 2021 г. в профилното издание Parameters, насочено към офицери и специалисти от Военния колеж на армията на САЩ (USAWC).

Според учените, Тайван трябва да даде ясен сигнал на китайските власти, че фабриките на TSMC – най-големия производител на чипове по договор – ще бъдат напълно унищожени, ако възникне заплаха за инвазия, отбелязва The Register.

Широко разпространено е мнението, че за Китай водещият мотив от пълно подчинение на Тайван е достъпът до модерни технологии за производство на чипове и до самите средства за производство. Най-„апетитна” в тази ситуация беше и си остава тайванската компания TSMC.

Ако обаче китайските власти получат ясно послание, че всички заводи на TSMC могат да бъдат унищожени в случай на реална заплаха от нахлуване, това ще принуди Пекин да смекчи амбициите си и да не посяга на Тайван, смятат американците.

Учените дори препоръчват на правителството в Тайван да отиде по-далеч и да създаде ответна заплаха за унищожаване на фабриките на китайската компания SMIC на континента. Този план може да стане част от отбранителните инициативи на Тайван и допълнително да намали агресивните настроения на големия си съсед.

„Ако се изготви правилно, такава стратегия би могла да предотврати китайско нахлуване в Тайван и в същото време да намали вероятността от нежелан междудържавен конфликт и, особено когато се комбинира с добросъвестни усилия на Съединените щати, да направи ситуацията по-поносима както за Китай, така и за Тайван”, пишат авторите в статията.

В отговор на тази публикация представители на китайските власти заявиха, че целта за обединение с Тайван лежи извън „равнината на интерес” към TSMC. Въпреки това колективният Запад постепенно се подготвя за този сценарий, като планира да построи фабрики на TSMC в САЩ, Европа и Япония.

Коментари по темата: „Съветват Тайван да унищожи TSMC при китайско нахлуване”

добавете коментар...

  1. ха

    Какво ръсене на мозък има в тази статия. Предлагат на Тайван да унищожи фабриката си в страната, за да остане само тази в САЩ??? Едно съвременно производство в което не разполагаш с паролите за достъп си е просто купчина безполезен скрап. Също така не схванах какво предлагат срещу SMIC. Може би да ѝ направят зла магия.

  2. Йдъгу

    Мустафа, жалък си.

  3. Adolfo

    Едно тотално разбутване на сателитчетата там горе,ще накара”кравите” да мучат на умряло,там долу.И нито чипчетата им , нито нааканите пликчета… ще ги спасят от следващата световна.Която няма как да пропусне,тяхната територия…този път.За себе си акъл нямат,тръгнали на другите да го раздават.

  4. Мирослав Чернев

    Бат, историята явно не ти е силната страна. Що се буташ?

  5. Мирослав Чернев

    Ако някой приема горното като стратегия за сдържане, то той е по-прост и от авторите и. Смятам.

  6. Българин

    Няма да има нужда. Китай вече има технологиите да произведжда почти аналогични чипове с тези с американски технологии.

  7. Анонимен 007

    Е,кое му е по-добре от. От трънка, та на глог, че по-висок. Аман оу велики политически и икономически умове. За това сме на тоя хал. И управниците ни и те така – прочели са една книга – ” Винету”, ама и нея не до края.

  8. Петър

    Не че няма да се възползват китайците когато си върнат тайван но краварите направо ще отидат в трета глуха ако не ги унищожат.

  9. Qwerty

    Китай беше комунизъм. Сега е комунизъм на хартия (в комунизма капитализъм няма, той е основният му враг), практически е чист фашизъм.

  10. Бат

    САЩ имат голямата вина, че в резултат на простотия и недалновидност, а и на обхваналото ги левичарство, след ВСВ оставиха Китай да стане комунистически. Мощната и опитна армия на Чан Кайши беше победена от селяндурите на Мао. В последните 30 г. ги набутаха с ноу хау и технологии, смятайки, че ще се демократизира. И сега ще берем последствията

  11. Реалис

    До тц добрите безкористни фащ

  12. Anonymous

    По-добре така, отколкото Китай/Русия

  13. тц

    русофилистията пак се размечта

  14. Аврам

    И кой ще спечели от това? Американските производители на чипове разбира се.

  15. Голям смях

    Ако мислят, че това ще спре Китай… Впрочем на Тайван просто още не му е дошло времето, затова не е присъединен.

  16. Данчо

    САЩ са ги създалата, как да не са добросъвестни???? И това е истина, а не виж или може би е виц за цървули!

  17. flashko

    Ха, ‘добросъвестни усилия на Съединените щати’, голям виц.

Коментар