Дрон спаси човек със сърдечен арест в Швеция

Дронът е изключително ефективно средство за доставка на дефибрилатор при спешни случаи
(снимка: Everdrone)

Автономен дрон е помогнал за спасяване на живота на 71-годишен мъж, който е претърпял сърдечен арест. Дронът доставил дефибрилатор на лекар, притекъл се на помощ на мъжа, който припаднал, докато ринел сняг пред къщата си в Тролхатън, Швеция.

Мъжът, пожелал анонимност, разказва по-късно пред BBC, че било „фантастично” спасителната техника да пристигне за броени минути. Компанията, изпратила дрона – Everdrone, твърди, че бързината помага дефибрилацията да започне дори преди пристигането на линейка.

От Everdrone казват още, че са били нужни малко повече от три минути от получаването на спешния сигнал до доставяне на автоматизирания външен дефибрилатор (АВД).

Пациентът не си спомня какво се е случило в онзи ден в началото на декември. Той чистел дебел сняг от алеята пред гаража си, но внезапно му причерняло. По-късно съпругата му обяснила какъв късмет е извадил.

Д-р Мустафа Али, който случайно минавал наблизо по това време, се втурнал да помогне. Той споделя пред Everdrone: „Бях на път за работа в местната болница, когато погледнах през прозореца на колата и видях мъж, който падна на алеята в двора си. Мъжът нямаше пулс, така че започнах да правя сърдечен масаж, като помолих друг случайно преминаващ човек да се обади на 112. Минути по-късно видях нещо да лети над главата ми. Беше дрон с дефибрилатор”.

Главният изпълнителен директор на Everdrone Матс Солстрьом вярва, че технологията е изиграла важна роля в усилията на екипа за спасяване на живота на пациента. „Имаме лекар, който прави сърдечен масаж, имаме ранна дефибрилация, имаме лечението в линейката на път за болницата”, казва той пред BBC. „Важно е да се разбере, че има верига от събития, спасяващи живота на човека, а дронът е много критична част от работата на системата”.

Дронът е разработен в партньорство между Karolinska Institutet – най-големия медицински университет в Швеция, националния оператор за спешни случаи SOS Alarm, Region Vastra Gotaland и компанията Everdrone. През 2020 г. групата проучи използването на дронове за доставка на дефибрилатори в Гьотеборг и Кунгалв в Западна Швеция.

По време на четиримесечното проучване изследователите изпратили дронове с дефибрилатори в 12 от общо 14 случая на предполагаем сърдечен арест. Дроновете успешно са доставили АВД във всички случаи, с изключение на един. В седем от случаите дроновете са пристигнали преди линейките.

При инцидента през декември мъжът е имал късмет, че наблизо е минавал лекар. Това отново поставя на дневен ред въпроса дали хората без медицинско образование биха знаели какво да правят с дефибрилатор, ако им се достави чрез дрон. Шефът на Everdrone казва, че уредите са проектирани и предназначени за използване от необучен човек. „В тези случаи се предполага, че държите телефонна връзка с центъра за спешна помощ и оттам могат да ви насочат какво да правите”.

Дроновете вече се използват от някои служби за спешна помощ и в други страни. По-рано тази година семейството на 83-годишен мъж от Великобритания каза, че животът му е бил спасен, тъй като дядото е бил намерен от полицейски дрон, след като изчезнал в продължение на 18 часа.

У нас пък фондация „Първите три минути” се е заела да инсталира дефибрилатори на възлови обществени места, като инициативата се финансира с пари от стари акумулатори.

Коментар