Intel недоволен, че САЩ помагат на TSMC

Пат Гелсингър не приема помощта на Вашингтон за чуждестранни конкуренти на Intel
(снимка: Intel)

В скорошно изявление шефът на Intel Пат Гелсингър постави под въпрос разумността на американската помощ за чуждестранни компании. По-конкретно той е недоволен от решението на Вашингтон да субсидира завод на тайванската TSMC в Аризона.

„Чуждестранните производители на чипове, които се конкурират за американски субсидии, ще запазят ценната си интелектуална собственост на „своите брегове”, като гарантират, че там ще остане най-печелившото и модерно производство”, каза Гелсингър, цитиран от Nikkei Asia.

Недоволството на мениджъра произтича от решение на правителството във Вашингтон да субсидира фабрика за чипове на стойност 12 милиарда долара, която се строи в Аризона от тайванската TSMC, технологичен конкурент на Intel.

САЩ са съблазнили TSMC с обещание за щедра подкрепа като част от усилията да преодолеят зависимостта си от чуждестранни доставки на критични продукти. Но Intel – водещият производител на чипове в САЩ с фабрики в Аризона и планове да изгради нови предприятия – не приема за разумно финансирането на чуждестранни конкуренти от американските данъкоплатци.

„Трябва да надхвърлим краткосрочните опасения и сериозно да помислим как всъщност изглежда лидерството на САЩ в чиповете”, пише Гелсингер в статия, публикувана от Intel.

„Федералното правителство трябва да инвестира в американската интелектуална собственост”, продължава Гелсингер. „То трябва да инвестира доларите на данъкоплатците в компании, които са базирани тук и съхраняват най-важните си активи – включително патенти и хора – вътре в страната”.

Гелсингър отбеляза, че 5-нанометровата производствена технология, която ще се използва в съоръжението на TSMC в Аризона, макар и най-модерната в момента, няма да бъде такава през 2024 г., когато заводът започне работа.

Две седмици по-рано американският сенат прие законопроект, предвиждащ отпускането на 52 милиарда долара за чимпейкърите под формата на субсидии.

Коментар