Летящият високо Zoom поглъща стартъп за $15 млрд.

Хитът по време на пандемията Zoom инвестира в перспективни стартъпи
(снимка: CC0 Public Domain)

Zoom, който излетя високо по време на пандемията, купува облачен стартъп в сделка за почти 15 милиарда долара. Поглъщането се очертава като едно от най-големите на ИТ пазара в последно време.

Компанията Zoom Video Communications ще придобие доставчика на облачни услуги Five9 за сумата от 14,7 милиарда долара. Сделката трябва да бъде сключена през първата половина на 2022 г., съобщи Bloomberg.

Съгласно споразумението, обявено в неделя, сделката подлежи на одобрение от акционерите на Zoom. След това облачната компания ще стане оперативно звено на Zoom. По-рано Five9 участва в тестването на оборудване, което Zoom произвежда.

През 2020 г. акциите на Zoom поскъпнаха петкратно, а пазарната капитализация на компанията надхвърли $100 млрд. Този ръст беше предизвикан от локдауна, когато услугите за видеоконференции станаха жизнено-необходими за отдалечена работа и обучение, както и за комуникации.

Тази година инвеститорите изразиха опасения дали компанията ще продължи да расте, тъй като икономиката се отвори и голяма част от населението се ваксинира срещу коронавируса. Но продажбите на услуги от Zoom нараснаха със 191% през първото тримесечие, в сравнение с предходното. Приходите за същия период се покачиха до 956,2 милиона долара, спрямо 382,2 милиона долара преди една година.

Като цяло за годината Zoom очаква продажбите ѝ да нараснат само с 50%, поради забавяне в търсенето на онлайн видеоконференции.

Същевременно компанията обяви подобрения на платформите си и фонд за рисков капитал на стойност 100 милиона долара. В края на юни Zoom придоби немския стартъп Kites (Karlsruhe Information Technology Solutions), който разработва технология за превод на реч в реално време.

Zoom възнамерява да интегрира технологията на Kites в своята услуга, а екипът на стартъпа от 12 изследователи ще помогне на компанията да „подобри производителността и ефективността на видеоконференциите, като предостави на потребителите на Zoom многоезични възможности за превод”.

Коментар