Бизнесът ползва все по-често видеоконференции

Наблюдава се тенденция служителите във фирмите у нас все по-често да комуникират с колеги и партньори от разстояние, подчерта Мирослав Чавдаров, мениджър на Logitech за България (снимка: Рада Станева / TechNews.bg)

Макар и по-бавно, отколкото в други страни, видеоконференциите си пробиват път и в България. Все по-често служителите в компаниите у нас поддържат връзка с колеги и партньори от разстояние и съответно нараства ползването на видеоконферентни решения, заяви Мирослав Чавдаров, мениджър на Logitech за България, на пресконференция в София.

Швейцарският производител на компютърна периферия е номер едно в света по пазарен дял при уеб камерите, като при конферентните камери, в частност, има около 50% дял за последното тримесечие на 2018 г.

Logitech – компания със 7 хиляди служители в 30 страни по света – отчита продажби в размер на 2,79 млрд. щатски долара за финансовата 2019 г., а един от петте й офиса за поддръжка се намира в София. Десетки компании в класацията The Fortune 500 ползват продукти за видеоконференции на Logitech.

По думите на Чавдаров, тези резултати се дължат на факта, че компанията предлага продукти с достъпна цена, които могат да се ползват с всякакъв софтуер. Прогнозите за близките няколко години са свързани с по-масовото навлизане на видеоконферентните USB камери – в следващите три години се очаква двоен ръст на решенията в тази пазарна ниша, обясни той.

MeetUP камерата е специално разработена за малки конферентни зали (снимка: Рада Станева / TechNews.bg)

Портфолиото от видеоконферентни камери на Logitech включва решения за всякакви зали – малки, средни и големи. Според Чавдаров, в момента се наблюдава бум на продажбите на USB решенията, защото те работят с всеки софтуер и всяка платформа, което означава също, че не се налага да се купуват други продукти на същата фирма за работа с тези решения.

Сред ключовите иновации на Logitech през 2018-2019 г. се открояват камерите Rally и MeetUP, а най-новият продукт ТАР за сензорен контрол за конферентни зали ще е наличен до два месеца и в България, стана ясно на пресконференцията.

MeetUP е камера, специално разработена за малки конферентни зали. Тя разполага с до 120º диагонално зрително поле, има специално разработени 3 микрофона и персонално настроена тонколона, с Ultra HD 4К сензор на изображението. Тежи малко над 1 кг.

Rally камерата се очертава като флагмански продукт на Logitech за следващите четири години (снимка: Рада Станева / TechNews.bg)

Камерата Rally, която е също с Ultra HD 4К сензор на изображението, е сертифицирана за всякакъв вид софтуер за видеоконферентни разговори. Достъпна в различни конфигурации, тази камера е предназначена за средни и големи конферентни зали – във варианти от 6 до 46 души. В България камерата ще се продава от юни.

Новост при Rally камерите е технологията RightSense за автоматично подобряване на звука и оптимизация на светлината и цветовете, която скоро ще можем да видим и у нас. Според Чавдаров, именно Rally камерата се очертава като флагманският продукт на Logitech за следващите четири години.

Сред очакваните нови продукти е и Logitech TAP – устройство за сензорен контрол за конферентни зали – и безжични слушалки, които са специално проектирани за отворени пространства. Те са добри за музика и разговори, с възможност за безжично зареждане.

Zone Wireless слушалките ще се предлагат в две версии – с възможности за различно включване, като до средата на юни ще са налични в България. По думите на Чавдаров, с пускането на тези слушалки Logitech навлиза в напълно нов пазарен сегмент.

Рада Станева

Рада Станева

Коментар