Adata SE770G – светещ SSD за гейминг и бекъп

Външният SSD диск Adata SE770G се отличава с RGB ефекти и здрав дизайн
(снимки и видео: TechNews.bg)

Все повече устройства на тайванския производител Adata Technology предлагат атрактивно RGB осветление, което несъмнено привлича геймърите. Това е още едно предимство на бранда, който наложи на пазара продукти с характеристики над очакваните за ценовата им категория.

Такъв е и новият външен SSD диск Adata SE770G. Полупроводниковият диск идва във варианти с капацитет 512GB и 1TB, висока скорост на трансфер, атрактивно RGB осветление и здрав корпус. Подобни характеристики го позиционират като решение за гейминг, наред с обичайните сценарии на използване на външните SSD-та за бекъп и удобно пренасяне на данни.

Дизайн

SE770G се доставя в кутия с типичното за Adata брандиранеи нагледно представяне на основните характеристики на устройството. Самият диск е плътно прилепнал в пластмасова опаковка, а комплектът включва още два USB кабела и документация на 14 най-популярни езика.

За разлика от други външни SSD на Adata, които са ни впечатлявали с изключително малкото си тегло, този модел е по-тежък и има по-солидна конструкция, вероятно заради предназначението му и за гейминг.

Дискът е изпълнен в правоъгълна форма със заоблени ъгли. Отгоре е блестящо черен, а долната страна е в сребърен цвят и “радиаторно” оформление – направена е от метал и с прорези, за да разсейва топлината.

Но по-интересна остава горната част, където ни грабва шоуто на RGB подсветка с редуващи се цветни цикли, когато дискът е захранван от компютъра. Шаблонът, макар и да не се променя, оформя красива мрежа от преливащи се цветни шестоъгълници – ефектът от тях е много приятен и ще се хареса на ентусиастите.

Единственият порт на диска е реверсивен USB Type-C и той е напълно достатъчен за захранване и предаване на данни. Важно е да знаете, че с диска ще получите два USB кабела – единият е с Type-C конектори от двете страни, а вторият – с Type-A и Type-C, така че ще можете да свързвате SE770G безпроблемно към различен тип USB портове на лаптопи, настолни РС и конзоли.

Производителност

Както можеше да се очаква, външният SSD диск Adata SE770G се представя достатъчно добре в бенмарк тестовете и е сравним по производителност с повечето дискове със спецификация USB 3.2 Gen 2, предлагани на пазара в момента.

Това е устройство с NAND флаш памет и модерна технология NVMe PCIe, което очевидно може да работи по-бързо от интерфейса, през който се свързва към компютъра. Т.е., в случая скоростта на трансфер на данни между SSD-то и компютъра ще бъде ограничена от възможностите на USB интерфейса, който ползвате, а не от параметрите на самия диск.

Докато вътрешната електроника на SE770G поддържа четене и запис със скорости съответно до 3GB/s и 2GB/s, то при свързване по USB 3.2 Gen 2 скоростите са по-ниски. Можете да изстискате от този SSD около 950Mb/s при четене и 900Mb/s при запис.

В нашите тестове с популярни бенчмаркове като CrystalDiskMark и AS SSD и свързване по USB 3.2 Gen 1 получихме следните резултати:

На пазара има много външни SSD устройства със скорости на четене и запис до 1000 MB/s, които струват много повече пари, а дисковете с около 500 MB/s не са значително по-евтини. Освен достъпната цена SE770G предлага и светлинно шоу, което не е без значение за геймърската аудитория, към която е насочен този SSD на Adata.

Голямото предимство на SE770G е когато го свързвате по интерфейс USB 3.2 Gen 2, защото в случая скоростта се удвоява спрямо конфигурация с USB 3.2 Gen 1, докато цената на диска е конкурента на устройствата, които имат Gen 1 интерфейс. Това прави SE770G изгоден избор за потребители, които ще използват диска с игрова конзола или за бекъп на данни от лаптопа и настолния РC.

Adata набляга на факта, че SE770G е съвместим с геймърски конзоли PS5 и Xbox Series X. Първата от тях има 10 Gb/s порт, така че потребителите на тази комбинация ще вземат максимума от производителността на SE770G. Конзолата Xbox Series X обаче разполага само с USB 3.1 Gen 1 Type-A и скоростта тук ще бъде ограничена от конзолата.

Наличност и цена

Adata SE770G се предлага на българския пазар във варианти с капацитет 512GB и 1TB от партньорите на официалния дистрибутор Most Computers. Цената на разглеждания тук модел е около 160-170 лв. с включен ДДС и гаранция 36 месеца. Вариантът 1TB е достъпен за около 325 лв.

Коментар