TSMC напредва с проекта за 5-нм производство в САЩ

TSMC ще внесе усъвършенствани технологии за чипове в новия си завод в САЩ
(снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited)

Правителството на САЩ винаги е искало най-големият производител на чипове в света, TSMC, да изгради фабрика за усъвършенствани технологични процеси на територията на страната. С цялата подкрепа, която правителството е готово да предостави на тайванската компания, това скоро ще стане реалност.

Според публикации, TSMC е постигнала напредък в изграждането на завод за 5-нанометрови чипове в САЩ. Освен това производителят е взел решение относно кандидатите за новия директор на предприятието и предварителния управляващ екип, съобщи Gizchina.

Твърди се, че мениджър на фабриката ще бъде настоящият технически директор на TSMC – У Ихуанг. Всъщност той вече работи по проекта, преди още да започне строителството на завода през 2021 г.

TSMC се подготвя активно за реализация на своя план за изграждане на завод в САЩ. Компанията обаче отрича какъвто и да е напредък по отношение на окончателното решение за строителство. Според източници от фирмата, няма актуализация на плана за изграждане на фабриката.

През май тази година TSMC обяви, че възнамерява да изгради и експлоатира модерна фабрика за силициеви подложки в САЩ с подкрепата на федералното правителство и щата Аризона. Заводът ще използва 5-нм технология на компанията за производство на чипове с планиран производствен капацитет от 20 000 подложки месечно.

Очаква се строителството на фабриката да започне през 2021 г., а масовото производство на чипове в нея – през 2024 г. В периода от 2021 до 2029 г. разходите на TSMC (включително капиталовите) по този проект ще възлязат приблизително на 12 милиарда долара.

В момента TSMC има на територията на САЩ заводи в Камас, щата Вашингтон и дизайнерски центрове в Остин, Тексас и Сан Хосе, Калифорния. Основана през 1987 г., тайванската компания е най-големият производител на чипове по договор в света. Основните ѝ американски клиенти са Apple и Qualcomm.

Правителството на САЩ иска да върне модерния процес на производство на чипове у дома. Може да се предположи, че заводът на TSMC ще наеме много американски работници. Това означава, че компанията ще осигури не само работа на американците, но и ще ги обучи по своя усъвършенстван технологичен процес.

Коментари по темата: „TSMC напредва с проекта за 5-нм производство в САЩ”

добавете коментар...

  1. Фофу

    (c: , те това си знаят и това си баят. Нали трябва рубли да изкарват.

  2. (c:

    Хуяейчо, хуявейчо …

    Не само, че технологиите се разработват в страните от Запада, но и литографските и прочее машини, на които се печатат процесорите, също се проектират и правят там.

    Ето няколко американски компании, и техните архитектури:
    Intel – x86
    AMD – x86_64, познат още като AMD64, Zen 3, RDNA 2 (конкретен дизайн на CPU и GPU)
    Nvidia – Ampere (да не изреждам всички поколения)

    Apple, пък, от 2 години говорят за Apple silicon, не за ARM процесори.

    Една от причините е, че от ARM използват архитектурен лиценз, но нокретният дизайн е изцяло разработен от самата компания. Това им дава пълна свобода в разработката на процесорите. А, те със сигурност вече имат екипи, които работят по следваща миграция към отворената RISC-V архитектура, която основно се развива в САЩ.

    Qualcomm работят с ARM архитектура и дизайн, като допълнително оптимизират дизайна. Най-вероятно и те вече имат екипи, които работят по RISC-V дизайн на собствени процесори.

    RISC-V е и най-вероятната причина Apple и Qualcomm да не се противопоставят на сделката за придобиване на ARM от Nvidia – и двете компании най-вероятно са в сравнително напреднала фаза на въвеждане на RISC-V в собствените им процесори.

    Единственото, което тези компании не правят, е самото печатане на процесорите.

    Но, това също е не значи нищо, защото литографските технологии са дело на ЗАПАДНИ компании (повечето европейски, между другото) и, следователно, имат пълен контрол и познание върху технологиите.

    Да, китайците успяха да вземат много технологии.

    Но, в литографията са много назад, а при самото проектиране на процесори – както архитектурно, така и като конкретен дизайн – са изключително много назад.

    Ако САЩ им дръпнат кранчето за ARM дизайн, остават в нищото.

  3. Anonymous

    А Intel още не е усвоил напълно 10 nm. 🙂

  4. Huawei

    Американците вече не само не правят чипове, но и не определят архитектурата им дори за собствения пазар.

  5. Anonymous

    2024 3нм процесът ще е в пикът си и ще идва 2нм.

Коментар