TSMC договаря субсидии с правителството на САЩ

TSMC ще строи завод в САЩ, но очаква субсидии за проекта от правителството
(снимка: TSMC)

Тайванската компания TSMC, най-големият производител на чипове по договор, все още преговаря с правителството на САЩ за субсидии за новата си фабрика в Аризона, съобщи Ройтерс, позовавайки се на председателя на компанията Марк Лю.

„Надяваме се, че федералното правителство и държавното ръководство ще успеят да компенсират TSMC за разликата в оперативните разходи между САЩ и Тайван”, казва Лю.

Новото производство на компанията няма да бъде свързано директно с военните, но някои от клиентите му може да са доставчици на военните, добавя той.

TSMC обяви намерението си да построи фабрика в Аризона, като до средата на май 2024 г. трябва да усвои производството на чипове по технологичен процес 5 нанометра.

Тайванският чипмейкър бе въвлечен в санкциите на САЩ срещу Huawei с новите експортни правила за американски технологии, които администрацията на Доналд Тръмп въведе наскоро.

TSMC ще изпълнява поръчки за чипове на Huawei до септември тази година, след което китайският производител няма да може да разчита на своя доскоро основен партньор.

Коментари по темата: „TSMC договаря субсидии с правителството на САЩ”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    някои от клиентите му може да са доставчици на военните, добавя той.

    Amd и nvidia купуват самo oт tsmc.

Коментар