Tesla поскъпна до рекордно ниво от бизнеса в Китай

Над 11 хил. електромобила Tesla Model 3, сглобени в Шанхай, са продадени през май в Китай
(снимка: CC0 Public Domain)

Месец май донесе на Tesla рязко увеличение на продажбите на електромобили на китайския пазар. Поднебесната империя бързо се възстановява от пандемията Covid-19 и на този фон акциите на Tesla поскъпнаха до рекордно високи нива – в понеделник те достигна 949,22 долара за брой.

11 095 електромобила Tesla Model 3, сглобени във фабриката на компанията в Шанхай, са продадени миналия месец в Китай. В сравнение с април, това е ръст от 205%. Епидемията и карантинните мерки, свързани с нея, намалиха икономическата и социалната активност в Китай, но тази страна по-рано от останалите се сблъска с коронавируса и първа се връща към активен живот след него.

Предишният рекорд на Tesla датира от февруари тази година, след като компанията пусна успешно монтажен завод в Шанхай. Китайските власти оказаха пълно съдействие на Tesla. Местните органи помогнаха за изготвяне на документите за земята и разрешиха всички въпроси с инфраструктурата, а централните власти позволиха на Tesla да управлява самостоятелно предприятието, без да създава съвместна фирма.

Лични предпазни средства срещу вирусна инфекция и средства за третиране на помещения и територии също бяха предоставени безплатно на фабриката в Шанхай. Още преди това, през 2019 г., местните банки инвестираха около 1,6 милиарда долара в изграждане и пускане на предприятието. Освен това все още е в сила държавна субсидия за закупуване на електромобили Tesla, въпреки че тя ще изтече след месец.

Според анализатори от Wedbush Securities, акциите на Tesla имат потенциал да поскъпнат с още $300. През следващата година и половина пазарът на електрически автомобили – и в частност този в Китай – го очаква бърз растеж, което ще повлияе положително на финансовите резултати на Tesla и други производители в сегмента.

Коментар