Amazon обяви план за умни магазини – без касиер

Бъдещето на търговията на дребно изглежда са умните магазини, без обслужващ персонал, ако се съди по намеренията на най-големия ритейлър в света – онлайн гиганта Amazon.

До края на 2021 година Amazon планира да отвори около 3 хиляди магазина, в които няма да има продавачи и касиери. Подобни магазини вече работят в щатите Вашингтон и Илинойс, като преди това Amazon проведе тестове със свои служители.

В умните магазини отсъстват касови зони и продавачи-консултанти, а персоналът е състои единствено от хора, които попълват рафтовете със стоки. За влизане в подобен магазин клиентът се нуждае от смартфон с инсталирано на него приложение на Amazon.

На входа на магазина клиентът сканира своя телефон и след това взима желаните продукти. Заплащането става при напускане на магазина, като сумата автоматично се плаща от сметката в смартфона. Системата се базира на технология за компютърно зрение и множество датчици и камери.

Коментари по темата: „Amazon обяви план за умни магазини – без касиер”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    За кво да одя до магазина като amazon pime ми доставя до вкъщи срещу такса от 100 на год(8$ на месец).

  2. Джеф Безос

    Много сте черногледи. И за мен така мислеха като отварях гаража-книжарница през 90-те, но вижте досега къде съм стигнал. Времето е пред мен – все ще подобря технологията и не 3000, а 3М подобни обекта ще отворя.

  3. Откр.

    И който няма белега на звяра – няма да пазарува.

  4. ха

    Това компютърно зрение да не ти отчита случайно някои продукти в повече – такива които си разглеждал, но си оставил? Защо не пуснат един посредствен илюзионист, който да им излъже системата?

  5. Дико

    Нали пише в статията за зареждането, Нико. Четеш ли понякога?

  6. Huko

    магазин без обслужващ персонал, а кой зарежда рафтовете в магазина, камери ще регистрират продажбите, но стоките как ще долетят до магазина и да застанат на рафтовете. колко ще струва това, да спестят една заплата ще купят три робота и десет човека ще ги програмират да могат да заявят, че са номер едно

Коментар