TikTok не издържа стрес теста на ЕС за цифровите услуги

Над една четвърт от европейците са потребители на TikTok, повечето са тийнейджъри
(снимка: CC0 Public Domain)

Eврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон и неговият екип проведоха  в понеделник така наречения „стрес тест“ в офисите на TikTok в Дъблин. Експериментът показа неподготвеността на платформата да се съобрази с изискванията на Европейския закон за цифровите услуги (DSA), който влиза в сила от 25 август.

„Последните събития показаха влиянието и ефектите, които TikTok оказва върху живота на хората и демокрацията“, каза Бретон, цитиран от Блумбърг.

Над една четвърт от европейците са потребители на TikTok и повечето от тях са тийнейджъри. „Ако системите му се повредят, мащабът на последствията може да бъде значителен“, добави еврокомисарят.

Популярната услуга за кратки видеоклипове, собственост на китайската компания ByteDance, е сред интернет платформите, принудени да спазват новите правила за модериране под заплахата от глоби за милиарди долари или забрана в ЕС.

Извършените тестове обхващат области като защита на децата, система за препоръчване и модериране на съдържание, достъп до данни и прозрачност на дейностите. Бретон приветства съгласието на TikTok да се подложи доброволно на тестове, както и ресурсите, отделени от платформата за тази цел.

Европейският комисар заключи, че сега е „дошло времето да се ускори пълното съответствие на TikTok. „В края на август ще оценим дали е имало реална, осезаема промяна във фундаментите“, каза Бретон.

Коментари по темата: „TikTok не издържа стрес теста на ЕС за цифровите услуги”

добавете коментар...

  1. Haho

    Чак пък “демокарцията”!

Коментар