Уникална геотермална електроцентрала осигурява 3,5MW чиста енергия

Първата по рода си геотермална електроцентрала с хоризонтална шахта в Невада
(снимка:  Fervo Energy)

Първата в света геотермална електроцентрала с хоризонтална шахта премина успешно тестовете. Иновативната инсталация има потенциал да осигури 3,5 MW чиста енергия.

Fervo Energy тества в продължение на 30 дни геотермалната електроцентрала с нова, революционна технология, съобщи Engadget. След въвеждане в експлоатация централата ще осигурява 3,5 MW енергия денонощно без вредни емисии в атмосферата.

Уникалността на съоръжението се състои в пробиването на хоризонтални шахти с дължина до един километър на дълбочина над два километра. Това инженерно решение ще осигури гарантирана мощност при почти всякакви условия.

Fervo Energy и Google обявиха съвместната си работа по уникалния геотермален проект преди две години. Google се ангажира да купува електричество от Fervo, произведено чрез преобразуване на топлина от геотермални източници.

Доставката на топлинна енергия от геотермални източници е работеща технология на много места по света, но все още нямаше ефективен начин за получаване на електроенергия от такива източници.

Проектът Fervo Energy се основава на изкуствено създаване на геотермални източници почти навсякъде по Земята. Освен това кладенците, доставящи топлина, се пробиват хоризонтално на целева дълбочина, което увеличава топлообменната площ и осигурява гарантиран воден поток.

В проекта в Невада компанията постигна стабилен воден поток от 63 l/s и максимална температура от 191°C. При пикова мощност това ще генерира 3,5 MW електроенергия, достатъчна за захранване на 750 домакинства.

Ако въвеждането в експлоатация на централата се окаже успешно и ефективно, Fervo Energy възнамерява да реализира още по-голям проект в Юта. Капацитетът на новия проект ще осигури безвъглеродно електричество на 300 000 домове, което се равнява приблизително на една четвърт от домакинствата в щата.

За изпълнението на проекта в Невада са направени три вертикални сондажа с дълбочина около 2347 м: водонагнетателен, работен и за мониторинг на хоризонталния канал. Пробити са хоризонтални кладенци с диаметър 25 см с монтиране на обсадни тръби с диаметър 17,78 см. Дължината на страничните кладенци достига 990 м.

Изграждането на подобно съоръжение е скъпо начинание, но компанията се надява, че с развитието на сондажните технологии цената на инсталацията ще намалее значително.

Коментар