Геотермията получи мощен тласък от технологичен гигант

Популярна в Исландия, геотермалната енергия става все по-желана и другаде по света, вече и от топ технологичните гиганти (снимка: CC0 Public Domain)

Една от най-обещаващите форми на добив на екологично чиста електроенергия току-що получи значителен тласък напред, след като водеща технологична корпорация поръча изграждането на геотермална електроцентрала за своите съоръжения.

Meta, компанията-майка на Facebook, възложи на младата компания за геотермална енергия Sage Geosystems да ѝ изгради 150-мегавата геотермална централа. Целта е първата фаза на проекта да започне да генерира нулевовъглеродно електричество за масивните центрове за данни на Meta през 2027 г., според прессъобщението на компанията.

Sage ще изгради геотермалната инсталация в щат „на изток от Скалистите планини“, но все още не е определено конкретно място. Компанията отказа да сподели финансовата информация за проекта.

„Тъй като търсенето на енергия продължава да расте, нуждата от надеждна, постоянна и чиста енергия е от първостепенно значение. Нашето партньорство с Meta подчертава критичната необходимост от иновативни и устойчиви енергийни решения“, заяви изпълнителният директор Синди Таф, която се присъедини към Sage Geosystems на тази позиция през 2020 г. след повече от три десетилетия в петролния гигант Shell.

Споразумението с Meta е голям тласък на компанията в производството на електроенергия от геотермални системи. Технологията е добре позната от години, но до този момент изостава по популярност далеч зад фотоволтаиката и вятърните генератори. Тя е надеждна, безшумна, винаги на разположение, има малко влияние върху околния пейзаж и е многофункционална.

Предимства на геотермалната енергия

Геотермалната енергия има определени характеристики, които я отличават от другите възобновяеми източници като вятърна, слънчева и водноелектрическа енергия. Най-същественото от тях е, че е винаги налична – не се влияе от това дали е ден или нощ като слънчевата енергия и не зависи от сезона, климата или метеорологичните условия като вятърната и слънчевата енергия.

Средно една геотермална електроцентрала може да произвежда енергия за около 8600 часа годишно, докато в слънчевите централи средното е около 2000 часа годишно. Следователно можем да опишем скоростта на производство на геотермална енергия като постоянна, поне в краткосрочен или средносрочен план. Това я прави по-лесно предвидима и годна за планиране.

За разлика от големите полета с фотоволтаици и перки, геотермалните електроцентрали изискват само скромно наземно пространство. Повечето от компонентите са под земята, отгоре са само съоръженията за управление. Да, тази външна част има своето визуално въздействие върху пейзажа, но по-новите архитектурни проекти смекчават проблема.

Геотермалната енергия е тиха. Няма бучене, бръмчене, нискочестотни вибрации. Постоянна е: може да работи с пълен капацитет непрекъснато. Това означава, че полученото количество енергия ще бъде еквивалентно на мощността, умножена по часовете на използване.

Самите съоръжения са дълготрайни: те имат много дълъг среден живот от порядъка на 80 до 100 години. Това е изключителна дълготрайност в сравнение с фотоволтаиците и ветрогенераторите. Фактът, че не се използват горива също означава, че няма риск от пожар.

Перспектива

В сравнение с вятърната и слънчевата енергия обаче при геотермията първоначалната инвестиция е висока. Това води до по-високи изравнени разходи за енергия, според формулата за изчисляване на разходите за генериране на електрическа енергия за различните видове източници за целия им жизнен цикъл.

Инвестицията на голям технологичен гигант като Meta в подобна технология не само допринася за популярността на технологията, но и ще помогне развитието на технологията да се придвижи една стъпка по-близо до нормализирането на т.нар. изравнени разходи за енергия. Така че в крайна сметка технологията ще стане по-конкуретна.

Коментар