В Пловдив заработи индустриална геотермална система

Умната фабрика на Schneider Electric пести енергия за отопление и охлаждане с иновативна геотермална система (снимка: Schneider Electric)

Schneider Electric откри първата в България иновативна индустриална геотермална система. Фабриката на компанията за енергийното управление в Пловдив става независима от природен газ и може да постигне над 70% икономия на енергията за отопление и охлаждане.

Иновативната геотермална система за отопление и охлаждане е изградена със сондажи от „сух” затворен тип, т.е. в нея циркулира флуид, който се загрява от естествената температура на земята. Термопомпени агрегати произвеждат топла вода за отопление през зимата и гореща вода за битови нужди целогодишно.

В преходните сезони термопомпените агрегати осигуряват пасивно охлаждане, а в най-горещите дни охлаждането е активно с използване на хладилния цикъл.

При активно охлаждане „безплатната” топлина на кондензация може да се насочи към производството на битова гореща вода. По-този начин може да се постигне над 70% икономия на електрическа енергия за отопление и охлаждане на завода. 

Основните предимства на затворения тип система са оползотворяването на неизчерпаема енергия от земята и намаляването на консумацията на електрическа енергия. При това системата не използва подземни водни ресурси. 

„Новата геотермална система означава пълно елиминиране на употребата на природен газ. За Schneider Electric това е дългосрочно стратегическо намерение, свързано с нашия ангажимент за постигане на въглеродна неутралност”, сподели Мартин Йорданов, директор на Умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив.

„Новата геотермална система означава пълно елиминиране на употребата на природен газ”, казва Мартин Йорданов, директор на Умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив
(снимка: Schneider Electric)

В началото на 2021 г. Schneider Electric обяви своите шест официални ангажимента за ускоряване на устойчивото развитие, обвързани с Програмата на ООН за устойчиво развитие до 2030 г. Планът за декарбонизация на компанията включва въглероднонеутрални операции през 2025 г., въглeроднонеутрален цялостен отпечатък върху околната среда през 2040 г. и верига за доставки с нулеви нетни въглеродни емисии през 2050 г.

Геотермалната система на Schneider Electric ще допринесе не само за подобряване на енергийната ефективност, но и за борбата с климатичните промени. Добавянето на възобновяеми енергийни източници, присъединени с помощта на подходящи дигитални решения, е подход, който подпомага намаляването на отрицателните влияния на човешката дейност върху околната среда. 

Коментар