Милионерите в Nvidia работят и нощем

Вместо да уволнява служители, както правят конкурентите, Дженсън Хуанг предпочита „да ги измъчва, за да станат велики” (снимка: Nvidia)

Много служители на Nvidia, най-големия доставчик на ускорители за нуждите на изкуствения интелект, станаха милионери, но все още трябва да работят до късно през нощта, според източници от компанията.

От 2019 г. досега акциите на Nvidia са поскъпнали с 3776%, благодарение на експлозивния растеж на изкуствения интелект и произтичащото от това търсене на AI ускорители. В резултат, много от служителите на компанията вече са милионери, но самият работен процес не стана по-лесен.

Според настоящи и бивши служители на Nvidia, работата в компанията все още е изтощителна. Те нямат време да харчат спечелените пари за пътуване, купуване на къщи и почивка, отбелязва Блумбърг в репортаж.

Nvidia увеличава пазарната си капитализация по-бързо от всяка друга компания в историята. Източници от компанията споделят, че основателят и главен изпълнителен директор Дженсън Хуанг е наложил прекомерни изисквания за работа и е създал хаотична структура, в която един мениджър може да има десетки подчинени. Вместо да уволнява служители, както правят конкурентите, Хуанг предпочита „да ги измъчва, за да станат велики”.

Един от бившите служители на техническата поддръжка за корпоративни клиенти казва, че трябва да работи 7 дни в седмицата, често до 1-2 сутринта. Според него, много бивши колеги, особено от инженерните отдели, са работили още повече. Той описва средата в Nvidia като “тенджера под налягане”, отбелязвайки, че някои вътрешни срещи приличат на шумни, крещящи мачове, но добавя, че е трудно да напуснеш компанията, заради перспективите за добри печалби.

Друг бивш служител на отдела за маркетинг, който е работил в Nvidia до 2022 г., казва, че често е присъствал на 7-10 срещи на ден, на всяка от които е имало повече от 30 души. Често такива срещи се превръщат в шумни сбивания. Служителят признава, че е търпял това две години, заради възможността да печели добри пари.

Официалните лица на Nvidia отказват коментар по темата. Компанията нямаше проблеми със задържането на служители през последните години, отчасти защото акциите обикновено се придобиват в рамките на четири години, което дава на служителите стимул да продължат да работят.

През 2023 г. 5,3% от служителите на Nvidia са напуснали. Въпреки това, след като нивото на капитализация на компанията надхвърли границата от 1 трилион долара, текучеството спадна почти наполовина и възлиза на 2,7%. Като цяло полупроводниковата индустрия има значително по-високо текучество, измервано на 17,7%.

Друг бивш служител, който присъствал на вътрешна среща миналата година, казва, че някои хора се оплакали на Хуанг от колеги, работещи в режим на „полупенсиониране”. Оказва се, че хората, които са работили в Nvidia в продължение на 10 години, имат повече от достатъчно пари, за да се пенсионират, но не го правят, защото чакат още милиони с изтичане на срока за следващата субсидия с акции.

Експлозивното покачване на цената на акциите означава също, че служителите на Nvidia имат повече спестявания от колегите си в други компании от полупроводниковата индустрия. Например, финансовият директор на Nvidia Колет Крес, която се присъедини към компанията преди 11 години, притежава акции на стойност около 758,7 милиона долара, докато нейният колега от Intel, Дейв Зинснер, който има по-висока заплата, но по-малко опит в компанията, притежава акции на стойност 3,13 милиона долара, а финансовият директор на AMD Джин Ху, който встъпи в длъжност през 2023 г., притежава акции на стойност 6,43 милиона долара.

Бивш инженер на Nvidia казва, че през 2023 и 2024 г. работата за компанията често е означавала демонстрация на богатство сред служителите на почти всички нива. Това се изразява, например, в разговори за закупуване на скъпи неща, посещение на големи спортни събития, представителни места за почивка и др.

Хуанг, на който се отчитат пряко 60 служители, няма време за бюрокрация, гледане на подробни презентации в PowerPoint или провеждане на срещи очи в очи. Той често участва в привидно незначителни решения, като например избор на снимки за маркетингови кампании.

Главният изпълнителен директор на Nvidia е известен и с това, че служителите редовно му изпращат имейли до централизиран имейл адрес с кратък списък от пет задачи, върху които работят. Понякога самият той отговаря на такива писма, за да изясни подробности по интересуващи го въпроси или да даде инструкции.

Хуанг споделя, че неговият лидерски подход е бил оформен от изправянето пред “реални предизвикателства”, управлявайки Nvidia повече от три десетилетия. Той мотивира служителите, като им казва, че това е работата на живота им. „Така трябва да бъде. Ако искате да правите необикновени неща, това не би трябвало да е лесно”, сподели Хуанг в скорошно интервю.

Повечето служители изглежда одобряват необичайния лидерски стил на Хуанг. Неговият рейтинг на одобрение в Glassdoor е 97%, което е по-високо в сравнение с колегите му в Alphabet (94%), Apple (87%), Meta Platforms (66%) и Amazon (54%).

Коментари по темата: „Милионерите в Nvidia работят и нощем”

добавете коментар...

  1. Анонимен

    Аз за 5000 лева работя нощем …

Коментар