Ключови елементи за чиповете поскъпнаха двойно за година

Полупроводниковата индустрия е засегната от двойно поскъпване на галия и германия 
(снимка: CC0 Public Domain)

Производството на чипове в Европа се оскъпи значително, поради покачващите се цени на галия и германия – те почти си удвоиха в рамките на една година, заради китайските санкции.

От август миналата година китайските власти ограничават износа на галий и германий без специални лицензи, така че цената на тези минерали в Европа почти се е удвоила за една година, отбелязва Файненшъл Таймс. Това се отрази на цената на продуктите, произведени с помощта на тези елементи, за нуждите на електронната и отбранителната промишленост.

Китай контролира почти 98% от световните доставки на галий и около 60% от доставките на германий, по данни на Геоложката служба на САЩ. Зависимостта на полупроводникова индустрия от Китай за тези материали достига критично ниво. 

Участниците на пазара отбелязват, че макар доставките на галий от Китай да са все още значителни, те са намалели наполовина спрямо миналото лято. Ако Китай допълнително ограничи доставките на галий, западните производители вече няма да имат достатъчно запаси и ще възникне дефицит на продукти.

Един от германските търговци казва, че сега купува от Китай само малка част от количествата галий и германий, които е купувал преди въвеждането на санкции. Предприетите от китайските власти мерки оказват значителен натиск върху пазара и каналите за доставка. Галият и германият са необходими за производството на усъвършенствани процесори, оптични мрежови компоненти и устройства за нощно виждане.

Този месец Китай също обяви планове за ограничаване на износа на антимон, който е необходим за производството на бронебойни боеприпаси, устройства за нощно виждане и прецизна оптика. По-рано властите на страната наложиха ограничения върху износа на графит, който се използва в производството на тягови батерии за електрически превозни средства.

Само от началото на юни тази година цената на германия се е повишила с 52% до 2280 долара за килограм. Някои търговци се оплакват, че е невъзможно да се купи произведен в Китай германий извън самия Китай. Договорът за доставка на всяка партида от тези материали изисква одобрение в рамките на 30 до 80 дни. В такава ситуация никой просто не сключва дългосрочни договори, поради несигурността на бъдещето.

Властите в Китай могат бързо да прекъснат каналите за доставка на галий и германий към някоя от враждебните сили и това е основният сигнал, изпратен към конкурентите. Необходимостта от презапасяване със санкционирани минерали доведе до рязко покачване на цените. Засега няма признаци за промени в политиката на китайските власти в тази област, според участниците на пазара.

Коментар