Смартфон камерите – как расте резолюцията

Разделителната способност на камерите на смартфона продължава бързо да нараства
(снимка: CC0 Public Domain)

Въпреки недостига на компоненти, производителите на смартфони все по-често оборудват своите устройства със сензори за изображения с висока разделителна способност, като тенденцията се наблюдава и при евтините модели.

Смартфоните, снабдени с 48MP или по-висока основна задна камера, представляват 43% от общия обем на продадените устройства през второто тримесечие на 2021 г., по данни на Counterpoint Research.

За сравнение, делът на тези модели през предходното тримесечие е била в рамките на 38,7%. В същото време сегментът на смартфоните с 64-мегапикселова основна камера увеличава дела си с 3,5% до 14%, сочи анализът.

Коментирайки проучването, анализаторът Итън Ци казва, че 48MP и 64MP камерите са станали масови при смартфоните с цени от 200 до 400 долара. Флагманските модели са по-склонни да използват 50MP камери с големи сензори за изображения, които постигат професионално ниво на фотография, подобно по качество на DSLR камерите.

Сред другите тенденции експертите отбелязват покачването на цените на камерите с ниска разделителна способност, което се улеснява от дисбаланса на търсенето и предлагането на пазара. Така например, цената на 5-мегапикселовите сензори се е повишила с повече от 10% от началото на 2021 г.

Въпреки това бюджетните смартфони с цени на едро под $100 се сдобиват с все по-усъвършенствани камери – вместо 8MP или сензори с по-ниска резолюция вече се използват 12-13MP сензори. Това намали до 5,9% дела на смартфоните, при които разделителната способност на основната камера не надвишава 8MP.

През втората половина на тази година се очаква значително увеличение на дела на устройствата с 12-мегапикселови камери, което трябва да бъде улеснено от скорошното пускане на новите модели от серия Z на Samsung и смартфоните iPhone 13.

Що се отнася до предните камери, тук тенденцията към по-високи резолюции се забавя. Counterpoint изчислява, че делът на устройствата със селфи камери 20 мегапиксела или по-високи през второто тримесечие остава почти непроменен в сравнение с първото.

Анализаторите обаче очакват в бъдеще да се появят още модели от висок клас с 32MP и 48MP предни камери. Досега пазарът е доминиран от смартфони с 5- и 8-мегапикселови селфи камери: през второто тримесечие (април-юни) на 2021 г. техният дял е бил 41,7%.

Въпреки че производителите ще продължат да включват подобрени сензори за изображения в своите смартфони от среден и висок клас (с цена на едро над $200), анализаторите предупреждават за възможността от забавяне на тази тенденция, поради продължаващия недостиг на компоненти и покачването на цените.

Коментар