Seagate показа първия в света PCIe NVMe твърд диск

Seagate демонстрира прототип на твърд диск с интерфейс PCIe/NVMe
(снимка: Seagate)

Производителят на сторидж устройства Seagate показа първия в света PCIe NVMe твърд диск. Това стана на форума Open Compute Project Summit. Досега на пазара се предлагаха само полупроводникови дискове (SSD) от този тип. Използването на NVMe протокола от устройства за съхранение с различни форм-фактори значително ще опрости тяхната работа в центровете за данни.

Експерименталният PCIe HDD използва собствен контролер, разработен от Seagate, който поддържа протоколи SAS, SATA и NVMe и не изисква никакви адаптери. Устройството е част от 2U JBOD платформа, оборудвана с относително прост комутатор на 12 HDD PCIe в 3,5-инчов форм-фактор, съобщи Tom’s Hardware.

Повечето съвременни твърди дискове трудно могат да се възползват напълно от честотната лента дори на PCIe 2.0. Но бъдещите модели HDD ще бъдат оборудвани с мулти-задвижващи механизми за позициониране на магнитните глави. Следователно за такива решения честотната лента на интерфейса SATA (6Gb/s) или SAS (12Gb/s) може да не е достатъчна.

Производителите на HDD все още се опитват да намерят ефективен заместител на остарелите интерфейси. Използването на PCIe може да бъде удачно решение. Освен това, тъй като популярността на SSD устройствата нараства и в центровете за данни, използването на протокола NVMe става масово, така че би било логично да бъде осигурена поддръжка и за твърдите дискове. Това е предвидено в спецификациите на новия NVMe 2.0.

Използването на единен протокол за SSD и HDD ще опрости хардуерния и софтуерния контрол на центровете за данни, ще увеличи мащабируемостта на системите за съхранение и в резултат на това ще доведе до намаляване на тяхната цена на притежание, смятат специалистите.

Въпреки това, навлизането на PCIe твърди дискове на пазара ще отнеме време. Според Seagate, първите образци на подобни устройства ще станат достъпни за клиентите до септември следващата година. Търговската употреба на HDD с PCIe/NVMe интерфейс ще започне не по-рано от 2024 г.

Seagate смята, че новите устройства ще предизвикат интерес основно сред операторите на центрове за данни. Но очевидните предимства от прехода към новия HDD стандарт – като повишена производителност и универсална архитектура – могат да са от полза и за обикновените потребители.

Съгласно пътната карта на Seagate, компанията планира комерсиализация на PCIe в HAMR-базирани твърди дискове с един или два задвижващи механизма, вариращи от 30TB до 40TB.

Коментар