ИТ пазарът в EMEA се възстановява след пандемията

ИТ разходите в региона ЕМЕА ще нараснат с повече от 6% през настоящата година
(снимка: CC0 Public Domain)

Пазарът на информационни технологии (ИТ) в региона на EMEA (Европа, Близкия изток и Африка) показва признаци на възстановяване. Прогнозата на Gartner за настоящата и следващата години е оптимистична, става ясно от нов доклад на анализаторската компания.

Докладът взема предвид доставките на системи за центрове за данни, софтуер от корпоративен клас и различно оборудване, разходите за комуникационни и ИТ услуги. Миналата година общите ИТ разходи в EMEA са били приблизително 1,09 трилиона долара, което е ръст от едва 0,07% спрямо 2019 г. Забавянето на развитието на индустрията се обяснява с пандемията, която засегна много области на ИТ.

Тази година обаче пазарът започва да се възстановява от въздействието на коронавируса. Очаква се ИТ разходите да нараснат с 6,3% на годишна база до общо 1,22 трилиона долара, прогнозира Gartner. Очакваният ръст през 2022 г. е 4,7%, като обемът на ИТ индустрията в региона на EMEA ще достигне 1,28 трилиона долара.

Телекомуникациите и ИТ услугите ще останат най-големите сегменти – те ще генерират съответно 464,9 милиарда долара и 388,6 милиарда долара. Други 207,9 милиарда долара се паднат на различни устройства, 178,3 милиарда долара на корпоративния софтуер и 40,5 милиарда долара на оборудване за центрове за данни.

Коментар