ИТ услугите ще пострадат най-силно в тех-сектора

Индустрията на ИТ услугите ще бъде най-тежко засегната от пандемията
(снимка CC0 Public Domain)

Въпреки че коронавирусът ще окаже отрицателно въздействие върху всички технологични сектори, ИТ услугите ще бъдат най-силно засегнати, сочи нов доклад на анализаторската компания GlobalData.

COVID-19 ще постави под невероятно напрежение световната икономика в продължение на три или повече месеци. Огромно ще бъде влиянието на пандемията върху технологичната индустрия през 2020 г.

Кризата е ефективен стрес тест на способността на компаниите да се справят с екстремните шокове. Covid-19 ще тества финансовата стабилност на компаниите и много от тях няма да оцелеят в тази начална фаза, а почти всички останали ще претърпят значителен спад в приходите, прогнозира GlobalData.

Новият доклад Tech, Media & Telecom Trends 2020 отразява и анализира въздействието на Covid-19 върху 17 отделни сектора на технологиите, медиите и телекомуникациите (TMT) и върху водещите компании. Според анализаторите, всички сектори ще бъдат отрицателно засегнати, като дългосрочните перспективи за ИТ услугите са най-тревожни.

„Индустрията на ИТ услугите ще бъде най-тежко засегната”, коментира Стюарт Рейвънс, главен анализатор за тематични изследвания в GlobalData.

Според него, краткотрайната „болка”, която индустрията ще изпита при опит да достави съществуващи проекти, докато клиентите са затворили бизнеса в продължение на три месеца, ще бъде заменена от дългосрочно страдание, поради масивното забавяне на ИТ проектите, тъй като компаниите ще съкратят разходите.

Коментар