Gartner: задава се внушителен ръст при софтуера и ИТ услугите

Пазарът на ИТ услуги, по прогнозни данни на Gartner, ще достигне над 30% ръст тази година (снимка: CC0 Public Domain)

Анализаторската компания Gartner прогнозира, че глобалните разходи за ИТ ще достигнат общо 4,6 трилиона долара през 2023 г., което представлява увеличение от 5,5% спрямо 2022 г. Последната прогноза показва, че въпреки продължаващата световна икономическа криза, всички региони по света са готови да отбележат ръст на разходите за ИТ.

Икономическото забавяне не е повлияло значително на инициативите за дигитализация, посочва Джон-Дейвид Лавлок, почетен вицепрезидент и анализатор в Gartner. „Разходите за ИТ ще останат солидни, въпреки че се очаква много държави да имат почти плосък ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) и висока инфлация през 2023 г.“

Стремеж към оптимизация с ИТ

Определянето на приоритети ще бъде от решаващо значение, тъй като ИТ директорите се стремят да оптимизират разходите, използвайки цифрови технологии, за да трансформират добавената стойност на компанията, приходите и взаимодействието с клиентите, предвижда още Лавлок.

Gartner вярва, че докато организациите се справят с продължаващата икономическа турбуленция, разграничаването на технологиите, които просто се поддържат, от тези, които управляват бизнеса, е „очевидно“ като отношение спрямо общия среден ръст на разходите за ИТ.

„Има достатъчно разходи на пазара на центрове за данни, за да се поддържат съществуващите локални ЦоД, но новите разходи се насочват към облачни опции. Това се отразява в растежа на ИТ услугите,“ казва Лавлок.

Приоритет на софтуера

Последната прогноза показва, че бизнесът ще даде приоритет на разходите за софтуер в опит да постигне конкурентни предимства чрез повишена производителност, автоматизация и други инициативи за трансформация, управлявани на софтуерно ниво.

През 2022 г. разходите за софтуер са нараснали с 8,8% до 794 милиарда долара, според анализаторите. До 2024 г. разходите за софтуер ще достигнат 1 трилион долара, докато разходите за устройства ще намалеят с близо 5% през 2023 г. Причината е, че потребителите отлагат купуването на устройства поради намаляващата покупателна способност и липсата на стимул.

Растеж и при ИТ услугите

Gartner прогнозира още траектория на растеж на ИТ услугите до 2024 г., до голяма степен тласкана напред от пазара на инфраструктура като услуга (IaaS). Този сектор, по прогнозни данни, ще достигне над 30% ръст тази година. В абсолютна стойност това означава, че разходите за ИТ услуги ще нараснат от 1,25 трилиона долара през 2022 г. до 1,5 трилиона долара до 2024 г.

Според Gartner, за първи път цената е ключов двигател при увеличаването на разходите в сегмента на облачните услуги, а не само нарасналото потребление.

Критичен недостиг на кадри

Въпреки осезаемата загуба на работни места в технологичния сектор, Gartner предупреди, че все още се наблюдава критичен недостиг на квалифицирана ИТ работна ръка. Търсенето на технологични таланти значително надвишава предлагането. Очаква се това да продължи поне до 2026 г., въз основа на прогнозните разходи за ИТ.

„Масовите съкращения в технологичния сектор не означават, че недостигът на ИТ таланти е приключил“, казва Лавлок. „Разходите за ИТ за вътрешни услуги се забавят във всички индустрии и бизнесът определено не е в ритъм с увеличенията на заплатите. В резултат на това предприятията ще харчат повече пари, за да задържат по-малко персонал, и ще се обръщат към фирми за ИТ услуги, за да попълнят пропуските и липсите“.

Коментар