Япония увеличава субсидиите за производство на 2-нм чипове

Производството на чипове по напреднали технологии е сред приоритетите на Япония
(снимка: CC0 Public Domain)

Японските власти са готови да увеличат субсидиите за новото полупроводниково предприятие Rapidus, което планира да произвежда чипове но напреднала 2-нанометрова технология.

През февруари съвместно предприятие Rapidus, създадено от няколко японски корпорации, избра района на Сапоро за изграждане на производствена линия за 2-нм  чипове, която ще започне да функционира през втората половина на текущото десетилетие.

Според японски медии, правителството е готово да увеличи размера на субсидиите за този проект до 2,27 милиарда долара. Първоначално, припомня Ройтерс, японските власти възнамеряваха да предоставят не повече от 528 милиона долара финансова подкрепа, така че увеличението на сумата показва увереността на правителството в жизнеспособността на тази инициатива и важността на предприятието за националната икономика.

Отпуснатите средства ще бъдат насочени към изграждане на експериментална производствена линия, която през 2025 г. ще започне да произвежда прототипи на 2-нанометрови продукти.

По-рано ръководството на Rapidus спомена 53 милиарда долара като сума, необходима за реализиране на проекта за производство на 2-нм чипове в Япония. Засега обаче по-сериозна подкрепа от японската държава има проектът за изграждане на съвместно предприятие между TSMC, Sony и Denso, което ще произвежда чипове с по-зрели литографски технологии.

Инициативата вече получи подкрепа от японските власти под формата на субсидии от $3,6 млрд. Като се има предвид, че съоръжението на TSMC ще бъде пуснато в експлоатация по-рано от първата линия на Rapidus, подкрепата за втория проект може да бъде разширена по-късно.

По отношение на мащаба, предприятието на TSMC е по-важно за японската икономика, тъй като авангардната линия на Rapidus няма да може да произвежда масово 2-нм чипове и нейните продукти ще останат много скъпи.

Коментар