Хакатон търси решения срещу кризата с коронавируса

Битката с коронавируса може да бъде спечелена, ако всички се борим заедно
(снимка: CC0 Public Domain)

Български предприемачи обединяват сили в борбата срещу кризата, породена от коронавируса. Технологиите и иновативните идеи в партньорство могат да помогнат на обществото да се справи със ситуацията.

Инициативата Power of BG приобщава към каузата талантливи хора от бизнеса, хуманитарните професии и ИТ специалисти, способни да предложат идеи и да реализират проекти за борба с кризата и последствията й у нас. Това ще стане с онлайн хакатон под наслов „Да хакнем кризата в България”, който цели да събере идеи от цялата страна и ще се осъществи чрез платформите Slack и Zoom.

Състезанието започва в петък, 27 март, от 18,00 ч., а финалите са на 29 март, съобщиха организаторите. Записването стартира от днес на сайта hackcrisis.bg, а всичко около инициативата може да се проследи във Facebook – тук.

Целта на хакатона е в рамките на 48 часа да излъчи иновативни идеи и прототипи на системи. Най-добре справилите се отбори, които са готови да приложат проектите си на практика, ще си поделят награден фонд от 15 000 лева.

И не само това – отборите, които запретнат ръкави след уикенд хакатона, ще получат помощ от едни от най-успешните и иновативни предприемачи в страната.

Темите, по които спешно се търсят разработени концепции срещу коронавируса, са:

  • Спаси животи
  • Спаси общности и групи от хора
  • Спаси бизнеси

Участниците в хакатона в екипи от 2 до 6 души ще имат на разположение 2 дни, за да разгърнат идеите си. Те могат да бъдат от всяка обществена и професионална сфера, като всички екипи ще се напътстват от ментори, които са водещи бизнес лидери в своята област.

Сред менторите на проектите са основателите и предприемачи Дарин Маджаров (Уча.се), Светлин Наков (SoftUni), Пресиян Каракостов (PhoneArena и PubGalaxy), Братя Куманови (Ник), Юлиян Бориславов (ICN.Bg), както и други предприемачи от мрежата на „Power of BG”.

В неделя, 29 март, жури ще излъчи екипите-победители във всяка категория, които ще си разделят наградния фонд. Ще им бъде oсигурена и подкрепа да реализират проектите си.

„В България видяхме много примери на предприемачи, които пожелаха да бъдат в полза на обществото и направиха безусловни дарения към болници и хора в нужда. Нашата цел е да отидем още една стъпка напред и да намерим иновативни решения за финансовата и социалната криза, които ни очакват”, сподели Тодор Гигилев, основател на „Power of BG” u CEO на софтуерната компания Dreamix.

„Организирането на хакатона събра съмишленици от честни български бизнеси, готови да подкрепят активно най-добрите идеи за разрешаване на проблеми от първостепенна важност. България притежава огромен потенциал. Нека работим всички заедно – всеки със своите знания, умения и опит, само така ще успеем да се преборим с кризисната ситуация като общество и да излезем победители”, допълни мениджърът.

Ако има добра новина в условията на природно бедствие, тя е, че хората си сътрудничат. По целия свят се появява „коронавирусна култура”, спонтанно и творчески, за да се справи с обществения страх, ограниченията и изолацията. „Битката с коронавируса може да бъде спечелена, само ако в нея се борим заедно”, категорични са от „Power of BG”.

Хората от общността се стремят да разпространяват ценности, свързани с  воденето на успешен бизнес, с цел промяна на света към по-добро, да помагат и да развиват предприемачеството така, че то да стане за пример и да мотивира.

Коментари по темата: „Хакатон търси решения срещу кризата с коронавируса”

добавете коментар...

  1. стораро

    Аз мога да им го дам безплатно. Изключване на всички предавания които да внасят масова паника! Хора които не се притесняваха, вече от цял ден новини и те взеха да се стряскат и да търсят маски, препарати, ала бала… НЯМА ЛОШО В ХИГИЕНАТА, но чак сега ли трябваше да се сетят 5млрд души?
    И вече илюминатските теореми или Новия Световен Ред не изглеждат толкова фантастично и конспиративно..
    Препоръчват по-малко пипане на пари (не, че досега са се пренасяли малко бактерии по тях), Асоциализиране, сега и роботика и т.н.т…. бавно и бавно
    Нека да не намесвам джендърите и докъде стигнаха и те!!

Коментар