Китайски доставчици съкратиха производството

Нови сътресения във веригата на доставки се задават в технологичния сектор заради Covid (снимка: CC0 Public Domain)

Китайските Foxconn и Unimicron Technology Corp заявиха, че са преустановили дейностите си в заводите си в китайския град Шенжен, след като местните власти наложиха стриктни мерки за овладяване на епидемията от Covid.

Шенжен е известен като „Силициевата долина“ на Китай. Областната управа се зае да провежда масови тестове, след като в града бяха регистрирани десетки нови случаи на коронавируса. Властите спряха обществения транспорт и призоваха хората да работят от домовете си тази седмица.

Foxconn, официално известна като Hon Hai Precision Industry Co Ltd, заяви, че нейните дейности в Шенжен ще бъдат прекратени до следващо нареждане, предаде Ройтерс. Фирмата добави, че ще разположи „резервни заводи“, за да редуцира пораженията заради ограниченията на производството.

И Foxconn, и Unimicron Technology Corp са известни кат доставчици на технологични компоненти на Apple. Unimicron доставя компоненти и за Intel и производителя на гъвкави печатни платки Sunflex Technology Co Ltd.

Най-вероятно дейностите на фабриките ще бъдат прекратени за първата половина на седмицата, посочи Ройтерс, като се позова на „запознати“. Според изданието, правителството на китайската провинция ще позволи на компаниите да работят, ако успеят да създадат система за „затворено управление“, при която служителите живеят и работят в „балон“, тоест изолирани от широката общественост. Такава система имаше по време на Зимните олимпийски игри в Пекин.

В момента в Китай има нов бум на случаите на Covid, който се разглежда като най-големия от началото на пандемията досега. Множество провинции и градове затегнаха ограниченията в съответствие с амбицията на Пекин за „динамично изчистване“ на заразата възможно най-бързо. Властите затвориха град Чангчун, столицата на североизточната провинция Джилин, и прекратиха обучението в училищата във финансовия център на Шанхай.

Toyota също е засегната от ограничителните мерки в Китай. Нейното съвместно предприятие с китайската FAW Group е спряло производството в Чанчун. FAW има и съвместно предприятие с Volkswagen.

Коментар