Microsoft иска повече жени в киберсигурността

Дамите внасят различна и много желана гледна точка в строгия свят на технологиите (снимка: CC0 Public Domain)

Има повече от 2,5 милиона отворени работни места в областта на киберсигурността по целия свят, казва Microsoft, и, според компанията, това следва да се разбира като знак, че „никога досега не е било по-важно да се привлекат жените в индустрията“.

Насърчаването на повече жени да потърсят кариера в областта на киберсигурността е „критично за мисията“ за попълването на тези 2,5 милиона отворени работни места по света и за справяне с глобалния недостиг на технически умения.

Важно е да се върви към преодоляване на разликата между половете в киберсигурността, където липсата на сериозно присъствие на жените подхранва неравностойното заплащане и липсата на подкрепа, убеден е Васу Джакал, корпоративен вицепрезидент по сигурността, съответствието, идентичността и управлението в Microsoft. Привличането на нежния пол обещава да разнообрази оперативното мислене, което носи своите ползи в иновациите и рентабилността, според Джакал.

През 2021 г. жените представляваха едва 25% от световната работна сила в областта на киберсигурността. Проучване, поръчано от Microsoft Security, установи, че 83% от респондентите вярват, че има много възможности за кариерно развитие за жените в киберсигурността. Ала 54% от жените намират пристрастия и изкривявания на база пол, което води до неравно заплащане и подкрепа в сравнение с мъжете.

Убежденията, които водят до самоограничаване, също трябва да бъдат разгледани, посочи Джакал пред ZDNet. Според изследването на фирмата, мъжете са по-склонни от жените (21% срещу 10%) да се чувстват достатъчно квалифицирани, за да кандидатстват за работа в областта на киберсигурността, като в същото време дамите много по-често смятат, че мъжете се разглеждат като по-подходящи за някои технологични области .

„Винаги съм смятала, че киберсигурността е призвание. Често съм била единствената жена или цветнокож човек на масата. И въпреки че съм се справяла с всяко предизвикателство, отправено към мен, понякога съм се съмнявала в себе си и съм се борила със синдрома на самозванеца. Повечето от нас го правят – особено жените. Важното е, че с времето намираме своя глас и се научаваме да говорим.“

Изборът на кариера в киберсигурността е важен за жените по редица причини, според Джакал. Екипите за сигурност вече са под огромно напрежение поради недостига на цифрови умения. Следователно включването на повече жени в индустрията „ще намали значително дефицитите“.

Проучванията показват също, че разнообразието е полезно за бизнеса – както по отношение на повишаване на рентабилността, така и откъм иновациите, защото внася нови идеи, перспективи и опит в организацията.

„При всички тези убедителни причини за насърчаване на разнообразието, защо има такъв недостиг на жени в киберсигурността?“

Коментари по темата: „Microsoft иска повече жени в киберсигурността”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Чакаме сега един тънък и деликате познавач на жените да каже сега каква е тая наколенка.

Коментар