Как Естония привлече е-жители като за един град

Данъчни облекчения за реинвестиции, благоприятен бизнес-климат и минимум бюрокрация – този микс привлича предприемачи от цял свят (снимка: CC0 Public Domain)

В края на 2014 г. Естония стартира своята програма за електронно жителство. С това тя стана първата страна в света, която осигурява цифрови самоличности, утвърдени от правителството, за лица, които искат да създадат и управляват бизнес в ЕС отвсякъде, изцяло онлайн.

През последните седем години програмата е насочена към предприемачи, собственици на бизнеси, хора на свободна практика и дигитални номади. Към средата на февруари 2022 г. Естония вече има почти 90 000 е-жители от 177 държави. Тези хора са създали над 20 000 компании, 4700 от които са основани през 2021 г.

„Наскоро разговарях с човек от съвета на Тарту, втория по големина град в Естония. Говорихме за цифри и човекът посочи, че броят на естонските е-жители вероятно ще надхвърли броя на населението на Тарту тази година“, казва Лаури Хаав, управляващ директор на програмата за електронно жителство в Естония, пред ZDNet.

Хаав посочва, че инициативата вече е навлязла във фаза, известна в света на бизнеса като „растеж на хокейната пръчка“. Много от компаниите са станали достатъчно зрели, за да наемат нови служители и да станат печеливши. В резултат, през 2021 година данъчните приходи от програмата са се удвоили до 32,5 милиона евро.

Има няколко фактора, които могат да бъдат свързани с рекордните резултати за 2021 г. Като за начало, локдауните накараха хората по целия свят да измислят нови начини за живот и работа. Естонската програма за електронно пребиваване се оказа един такъв начин.

Е-жителството обхвана нови пазари. Преди април 2021 г. процесът на кандидатстване беше дълъг и трудоемък. Включваше много документи и задълбочени проверки от полицията и граничната охрана на Естония. Този процес беше следван от пътуване на заявителя до естонското посолство за предоставяне на пръстови отпечатъци. После кандидатите получаваха своя „комплект“ за електронно пребиваване и лична карта.

Сега този процес сега вече е рационализиран. Естония няма посолство във всяка страна, така че програмата започна сътрудничество с доставчик на международни визови услуги, който би могъл да улесни процедурата, обяснява Хаав. Именно затова обхватът е вече разширен. „Това ни позволи да стартираме нашата услуга в Бразилия, Южна Африка, Сингапур и Тайланд“.

ИТ, онлайн маркетингът и електронната търговия са най-популярните области за фирмите, създадени от електронните жители на Естония – навярно поради факта, че не са обвързани с местоположение.

„Може би живеете на остров Бали и управлявате бизнеса си от там; може би вашият бизнес-партньор е от Зимбабве, клиентите ви са базирани в Германия и може да имате акционер е със седалище в САЩ“, обяснява Хаав. Локацията няма значение. „Всъщност имаме много такива примери… електронното пребиваване е международно, трансгранично и виртуално“.

Тази гъвкавост е причината, накарала Вики Брок да стане естонски е-жител през 2019 г., след като миналата година участва в основаването на Vistalworks – компания, която предоставя инструменти, данни и разузнавателни средства за справяне с незаконната уеб-търговия.

„Тъй като много от нашите клиенти са правителствени агенции и правоприлагащи органи в цяла Европа, не бихме могли да рискуваме да не можем да търгуваме с ЕС, така че от самото начало решихме, че имаме нужда от европейска база“, казва Брок.

Тя и нейните съоснователи са разглеждали и други страни, търсейки къде да създадат своята услуга, но в крайна сметка са се спрели на Естония поради гъвкавостта на нейната система за електронно жителство, нейните справедливи и прозрачни данъчни закони и добрата среда за бизнес-собственост, както и ангажимента й към антикорупционните практики. Като малка нация от само 1,3 милиона души Естония е и дом на жизнена и процъфтяваща стартъп екосистема.

Въпреки че програмата за електронно жителство може да се разглежда като удобен начин за предприемачите извън ЕС, които искат да създадат бизнес, Хаав казва, че приблизително 50% от кандидатите са от Европейския съюз. Най-многобройни са руските граждани, следвани от финландските и германските граждани.

Хаав вярва, че приветливата бизнес-среда в Естония е това, което прави страната толкова привлекателна за предприемачите. „В някои страни все още съществува това традиционно мислене, че да си предприемач е рисковано и не трябва да създаваш компания, освен ако нямаш милион в джоба си като начален капитал“, казва той.

„Ние в Естония нямаме това отношение. Лесно и евтино е да стартираш и управляваш компания. В много страни в ЕС е много по-трудно: включва много бюрокрация и трябва да инвестираш доста пари, време и други ресурси“, допълва Хаав.

След като получил докторска степен по приложна физика в Технологичния университет в Делфт в Холандия през 2017 г., ученият в областта на наноматериалите Сантяго Картамил-Буено се заел да измисли как да използва своите научни и инженерни знания. Опитал се да стане предприемач в Германия. Езиковата бариера и бюрокрацията обаче се оказали твърде много.

В крайна сметка той кандидатствал за програмата за електронно жителство в Естония, след като забелязал публикация за нея в LinkedIn. „Регистрирах се само с телефона си и с разрешение от жена ми“, казва Буено.

Сега неговата компания за консултации, изследвания и развитие, наречена SCALE Nanotech, е регистрирана в Естония. Тя работи предимно в Германия. Фирмата расте стабилно и се е възползвала значително от данъчната система на Естония, тъй като няма корпоративен данък върху реинвестираните печалби.

„Системата за данък върху паричните потоци на Естония значително помогна на моя стартъп да расте чрез реинвестиране на печалбата през критичния ранен етап“, казва Буено.

Когато програмата „e-Residency“ стартира през 2014 г., надеждата на Естония е да се сдобие с около 10 милиона електронни жители до 2025 г. Тази цел е ревизирана през 2019 г., когато е създадена бялата книга „e-Residency 2.0“. Оттогава фокусът е върху подобряването на качеството на услугата и екосистемата около нея.

С нарастването на броя на електронните жители и компаниите бурният растеж изисква и по-голямо внимание към сигурността. За да се справи с това, Естония е инвестирала повече средства и внимание в процеса на проверка, включително информацията, изисквана от кандидатите, и това как данните се споделят с правителствените служби. Сега в този процес са включени, наред с другите служби, естонският Полицейски съвет и Бордът на граничната охрана, Данъчно-митническият съвет и Службата за финансово разузнаване.

От съображения за сигурност кандидатите все още трябва да предоставят пръстовите си отпечатъци лично. Технологията не е достатъчно развита, за да улесни тази процедура от разстояние, казва Хаав. „Очевидно е, че на пазара има много решения от търговски клас, но все още няма решение от правителствено ниво, което да отговаря на изискванията на естонската полиция и граничната охрана“.

Независимо от това отговорниците за развитието на програмата за е-жителство вярват, че целият процес на кандидатстване скоро ще стане дигитален – в рамките на следващите няколко години. Междувременно всички показатели предполагат, че програмата ще продължи да расте: „Ако има повече хора, те ще стартират повече компании, по-старите компании ще съзреят и цялата екосистема ще продължи да се развива,“ казва Хаав.

Брок е оптимист за бъдещето. Двама от основателите на Vistalworks вече са се преместили да живеят в Естония и са станаха пълноправни жители, а от 2021 г. компанията вече има офис в столицата Талин. „Изненадата, може би, беше това колко лесно беше и колко бързо станахме част от изключително жизнената естонска технологична стартъп екосистема“, казва Брок.

„Никога не съм очаквал, че ще прекарвам по час на ден в изучаване на естонски за забавление, но го правя, защото вече се чувствам част от Естония и искам да остана тук и да изградя бизнеса си тук“, обобщава той.

Коментари по темата: „Как Естония привлече е-жители като за един град”

добавете коментар...

  1. Фофу

    :o) А теб те пита .. кой ????

  2. :o)

    и с разрешение от жена ми 😀 😀 😀
    Така си е брат – колкото и бюрокрации да пребориш остава разрешението от жена ти
    😀

    тази статия ми звучи като реклама на данъчните такс-фрийй дестинации люксембург, малта, кипър и други такива шано места с ниски данъци.
    Няма лошо хората са си намерили източник на приходи за държавната хазна, въпроса е колко сериозно ще звучи ИТ компания регистрирана в Естония…на мен не особено…

Коментар