Лекари се обявиха против смяната на времето

Технологиите, оказа се, допълнително влошават проблема (снимка: CC0 Public Domain)

Американската академия по „медицина на съня“ за пореден път призова за премахване на лятното часово време. Преди броени дни тяхната кауза беше обсъдена в поредното изслушване на Конгреса.

„По принцип това, което ще се случи в понеделник сутринта след смяната на времето, е, че всички ще имаме „изоставане заради часовата разлика“, но без да сме пътували където и да е“, каза д-р Абид Бхат, директор на Университетския здравен център за сън. Медицинските експерти са против това „йо-йо“ играене с времето, защото то обърква здравето ни по многобройни начини.

Смяната на часовника променя производството на хормони в тялото ни, включително мелатонин (хормонът на съня), кортизол (хормонът на стреса) и серотонин (хормонът на „доброто настроение“). Всичко това допринася за ръст на проблемите с депресия и тревожност.

Технологиите допълнително влошиха проблема през последните няколко години. Днес часовниците на нашите компютри, телефони, таблети и друга електроника сами се „настройват“ спрямо промененото часово време всяка пролет и есен. Това обаче не помага на хората, смятат експерти. Процедурата по коригиране на часовниците, която някога хората правеха, всъщност им помагаше да се адаптират към промяната по-лесно и по-бързо, смятат специалистите (вижте повече).

Американската кардиологична асоциация напомни, че при преход към лятно часово време се наблюдава бум на случаите на сърдечни заболявания и инсулт. Това е биологичен „часовников шок“, необясним досега.

Проучване пък показа, че в понеделник след смяна на времето съдиите раздават по-строги присъди и по-дълги наказания в сравнение с други дни. Асоциацията за психологически науки обяснява това с тезата, че „сънливите наказателници са по-сурови“.

Психолозите съветват също така хората да не планират нищо важно в работата си за седмицата след смяната на времето.

Коментари по темата: „Лекари се обявиха против смяната на времето”

добавете коментар...

  1. jkl

    Да се махне зимното часово време, а не лятното! Притрябвяло ми е зимата да се стъмва още в 17 часа, а пък лятото да се съмва още в 4 сутринта, ако остане зимното време…

Коментар