Задължителна технология ще блокира пиянското шофиране

Шофирането в нетрезво състояние ще бъде спирано от нови технологии в колите
(снимка: CC0 Public Domain)

Американският Конгрес направи нова стъпка в посока ограничаване на пияните шофьори – беше одобрен законопроект за задължително вграждане на технология за регистриране на нетрезво състояние във всички автомобили.

Законът за инфраструктурните инвестиции места бе приет и се очаква скоро да бъде подписан от президента, съобщи Engadget. Като част от законодателството автомобилните производители ще трябва да включат технология за откриване на нетрезвото състояние у водачите и блокиране на възможността да карат автомобил – и това трябва да стане до 2026 г.

Първо обаче Министерството на транспорта ще трябва да определи най-доброто решение за ограничаване на шофирането в нетрезво състояние. В сегашния си вид законът изисква нещо, което „пасивно ще следи работата на водача на моторното превозно средство, за да определи точно дали този водач може да е увреден”.

Това звучи подобно на решенията за инфрачервени камери, които вече се използват от производители като GM, Nissan и други, казва Сам Абуелсамид, главен анализатор по мобилността в Guidehouse Insights. Със сигурност, според него, технологията трябва да е нещо по-модерно от алкохолните тестери, които вече се използват за „духване” и проверка за консумация на алкохол.

Сега, когато вече са налице по-интелигентни сензори, изобилие от технологии за видеонаблюдение и дори изкуствен разум за регистриране на разсейванията на водачите, навярно няма да е трудно да се намери решение, което да узнава със сигурност, ако водачът е консумирал алкохол, преди да седне зад волана.

Законопроектът за инфраструктурата включва и други мерки за безопасност. Например, ще се изисква автоматично аварийно спиране и предупреждение за напускане на лентата – функции, които много нови автомобили вече предлагат.

Коментари по темата: „Задължителна технология ще блокира пиянското шофиране”

добавете коментар...

  1. Ужаса предстои

    Вече полека лека вървим към все по-напреднал стадии на кибер-потъпкването на човека. Най-лошите ни кошмари ще се превърнат в реалност един ден, когато бъдем командвани от изкуствен интелект.

  2. Симо

    Моя Dodge Viper няма електроника и е много бърз…
    Кретенски коли натъпкани с ненужни чипове и устройства за кретени…
    A кво праим като падне акумулаторна батерия… чупим странично стъкло да отворим колата…тъпня

Коментар