Как да зареждаме и пестим батерията

В идеалния случай батерията винаги е заредена в диапазона от 20% до 80%
(снимка: CC0 Public Domain)

Почти всички видове електроника, които днес използваме в ежедневието си, зависят от батерия – лаптопи, таблети, смартфони и др. Но зареждането и разреждането на тези батерии не са точно като пълненето на чаша с вода и изливането ѝ. Хубаво е да се погрижим за доброто им функциониране с няколко „хватки”. Има и няколко трика да пестим батерията, за да може да ни служи по-дълго и надеждно.

Ако си представим заряда на батерията на едно електронно устройство като топ хартия за принтер, то всяко зареждане и разреждане отнася по един лист от купчината, а понякога някои наши действия отнемат по няколко листа наведнъж.

Никога на 0%

Едно от пагубните неща за батериите е да се разредят до краен предел. Още по-вредно е акумулаторът да остане празен продължително време. Батерия, оставена някой и друг ден на нулев заряд, най-вероятно ще трябва да бъде заменена с нова.

Но и на 100% не е добре

Не е необходимо да зареждате батерията на 100%. Ако заредите само до около 80%, това ще увеличи експлоатационния ѝ живот, казват специалистите. В интервю за Wired Исидор Буман, топ мениджър на Cadex Electronics (компания, която произвежда зарядни устройства), дава този съвет: можете да включите да зареждате батерията, когато нивото падне докъм 30-40%, и е добре да спрете зареждането на 80%.

При някои устройства този процес е подпомогнат софтуерно. Джаджите се зареждат до 80% бързо и след това се забавят до 100%. Например, Mac превключва на по-бавен режим на презареждане, след като достигне 80%, за да удължи животът на батерията.

В идеалния случай батерията винаги е в диапазона от 20% до 80%. Това е относително лесно постижимо при смартфоните, защото обичайно бързаме да ги откачим от зарядното.

Без нощно зареждане

Много хора оставят електрониката си да се зарежда през нощта, докато спят – дронове, телефони, екшън-камери и др. Удобно е, безспорно, но специалистите казват, че това „претъпкване” на батериите не е полезно за тях. Не само, че не удължава живота им, но дори може да доведе до обратния ефект.

По-бързо зареждане

Зареждането трае по-бързо, ако устройството е изключено по време на захранването. Разбира се, този подход не е приложим винаги и навсякъде. Но човек може да си позволи, да речем, да включи телефона си към зарядното във време, когато е малко вероятно да го търсят или той да звъни някому, например след края на работното време.

Подобен ефект има и зареждането в „самолетен режим” – тогава повечето комуникационни модули на хардуера са изключени и не черпят енергия, затова зареждането се случва по-бързо.

На хладно

Батериите не обичат топлината. Когато се зареждат, желателно е да е възможно по-хладно наоколо. Разбира се, лятото си е лято и няма как да го прогоним, но има значение дали ще оставим устройството да се зарежда в хладна, климатизирана стая или на открито, под знойните слънчеви лъчи.

Също така е желателно да се обръща внимание на нагряването на устройството по време на зареждане. Ако електрониката се с сгорещила, докато телефонът е на зарядното, това може да е опасно – желателно е кабелът веднага да бъде изключен.

Без мрежа

Това е проблем при устройствата, работещи с клетъчни мрежи – телефони, фаблети, таблети. Няма по-изтощително нещо за тях от постоянното търсене на връзка с клетъчната мрежа. В отдалечени райони, в „пущинаци” и „джендеми”, където няма покритие, е най-добре да изключим функциите за пренос на глас и данни през мрежите на операторите. Така батерията няма да се хаби и ще е готова да предостави своя заряд тогава, когато отново се върнем в „цивилизацията”.

Коментар