Ядрена батерия обещава вечни дронове и смартфони

Прототипът на ядрена батерия, способна да захранва електроника десетки години
(снимка: Betavolt)

Млада китайска компания, базирана в Пекин, обяви, че скоро ще пусне ядрен източник на енергия за електрониката. С новата батерия дроновете ще летят безкрайно дълго, смартфоните никога няма да се изтощават, а роботите с AI ще заживеят свой собствен живот.

Betavolt твърди, че нейният 3-волтов прототип на атомна батерия, по-малък от монета, ще издържи 50 години. Размерите на батерията са 15×15×5 мм, а мощността, която произвежда, е 100 μW (0,0001 W). Разработчикът уверява, че батерията вече е предадена на клиенти за тестване, а през 2025 г. ще разполага с мощна клетка 1W.

Батерията ще бъде напълно безопасна, тъй като няма да се влияе от температурата на въздуха и други фактори. Предимство е и утилизацията – до края на експлоатацията на батерията почти всички радиоактивни елементи просто ще се разпаднат.

Тази разработка, подобно на много други, използва изотопен източник, който освобождава енергия чрез радиоактивен бета разпад. Обикновено това е топлинна енергия, която се преобразува в електрическа с помощта на термоелементи.

Подобни батерии имат ниска ефективност от няколко процента, но могат да работят десетилетия, поради което са намерили приложение като бордови енергийни системи за междупланетни станции, които се изпращат дълбоко в Слънчевата система.

Преносими прототипи на атомни бета-галванични батерии, подходящи за използване в масовата електроника, се опитват неуспешно да създадат научни екипи по целия свят. Те са безопасни, но никой от разработчиците все още не е получил достатъчно мощност за захранване на смартфони.

Китайците от Betavolt също не са готови с такъв продукт, но обещават това да се случи. Предстои да видим дали големите обещания ще станат реалност.

Ядрената батерия Betavolt е базирана на изотоп никел-63 и диамантени полупроводници. По време на процеса на радиоактивно разпадане се получава изотопа мед-64. Изотопът никел-63 не съществува в природата, произвежда се в специални ядрени реактори, така че цената на 1 г е доста висока, което поставя под съмнение възможността такива батерии да захранват смартфони.

Коментари по темата: „Ядрена батерия обещава вечни дронове и смартфони”

добавете коментар...

  1. бай Иван

    И след мъглата – а!… мъгла.

Коментар