Facebook потвърди забраната на Тръмп

Профилът на Доналд Тръм във Facebook остава блокиран, решиха от социалната мрежа
(снимка: CC0 Public Domain)

Решението на Facebook да забрани профила на бившия американски президент Доналд Тръмп бе потвърдено от надзорния съвет на социалната мрежа – знаково решение, което целият свят очакваше. Надзорният съвет обаче разкритикува постоянния характер на забраната като решение за обхвата на обичайните санкции на Facebook.

Съветът нареди на Facebook да преразгледа решението и да „обоснове пропорционален отговор”, който се прилага за всички, включително обикновените потребители, предаде BBC.

Профилът на бившия президент беше забранен през януари. Според надзорния съвет, този ход е „неопределено и нестандартно” решение. Мнението на надзорниците е, че правилният отговор трябва да бъде „в съответствие с правилата, които се прилагат за други потребители на платформата”.

Facebook трябва да отговори в рамките на шест месеца. Макар и лаконично, компанията даде знак, че ще реагира. Facebook „ще оцени решението”, заяви съпредседателят Хели Торнинг-Шмит. „Казваме на Facebook да работи малко по-прозрачно при оценяването на тези неща. Отнасяйте се към всички потребители еднакво и не давайте произволни наказания”.

Надзорният орган трябваше да обяви решението си миналия месец, но го отложи, за да прегледа повече от 9000 публични коментара по случая, се казва в съобщение до медиите.

Междувременно Тръмп даде старт на свой уебсайт, където ще споделя новини за работата си. След решението на надзорния орган Тръмп написа, че „това, което са направили Facebook, Twitter и Google, е пълен позор”. „Свободното слово е отнето на президента на САЩ, защото радикално левите лунатици се страхуват от истината”.

„Народът на страната ни няма да търпи това! Тези корумпирани компании в социалните медии трябва да платят политическа цена и никога повече не трябва да имат право да унищожават нашия избирателен процес”, каза той.

Администрацията на новия президент Джо Байдън отказа да коментира решението на Facebook. Все пак прес-секретарят на Белия дом Джен Псаки сподели виждането на президента Байдън, че „големите платформи носят отговорност, свързана със здравето и безопасността на всички американци, и трябва да да спрат да дават гласност на недостоверно съдържание и дезинформация”.

Коментари по темата: „Facebook потвърди забраната на Тръмп”

добавете коментар...

  1. Цензура до дупка

    Очевидно левите технологични компании отявлено цензурират и потискат десните. Трият им акаунти от платформите, спират им приходите през платформи като PayPal и Patreon. Дори хостинг компаниите почнаха да им свалят сайтовете и услугите.
    Дори някои да му се размине, то търсачките усилено потискат съответните сайтове или акаунти, за да не са отгоре в резултатите. Десни акаунти никога не са ‘трендинг’, колкото и лайка и шервания да придобиват…
    Масова цензура!

  2. Привидна демокрация

    Ето това се нарича цензура. Ако толкова искаха да се правят на праведни, можеха уж да го блокнат за 24-72 часа, но толкоз… Човека цели 2 пъти беше оправдан по обвиненията и искания му импичмънт, но тези решиха да го цензурират за цял живот, защото могат, защото са житейски противници. И това за легитимно избран действащ президент на една ог най-големите държави в света. Цензура, масово следене, това е реалността.

Коментар