Силициевата долина празнува победата на Байдън

Победата на демократа Джо Байдън на изборите в САЩ изглежда зарадва големия ИТ бизнес
(снимка: CC0 Public Domain)

Шефовете на американски технологични компании и светила от Силициевата долина празнуваха в събота победата на Джо Байдън и Камала Харис на президентските избори в САЩ.

Главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос коментира в Instagram, че „единството, съпричастността и благоприличието не са характерни черти на една отминала епоха”.

Безос имаше трудни отношения с Доналд Тръмп през целия му мандат, отбелязва CNBC. Тръмп многократно се прицелваше в най-богатия човек в САЩ, заради собствеността му върху Вашингтон пост, данъците, които плаща Amazon, и връзката на Безос с пощенските служби.

Основателят на Microsoft Бил Гейтс, който беше ярък критик на реакцията на Тръмп за коронавируса, заяви, че очаква с нетърпение „работата с новата администрация и лидерите от двете страни в Конгреса за овладяване на нарастващата пандемия”.

Президентът на Microsoft Брад Смит поздрави Байдън и Харис в блог публикация, като същевременно призова за единство в цялата страна. „Ако искаме да продължим напред като нация, трябва да изградим нови мостове, за да запълним пропуските, които ни разделят”, каза Смит.

Главният оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг и Присила Чан, съпруга на Марк Зукърбърг, поздравиха Харис за историческата ѝ победа, което я прави първата чернокожа жена и първият човек от южноазиатски произход, избран за вицепрезидент.

„След няколко дълги дни вече знаем, че Джо Байдън ще бъде следващият ни президент – и за първи път от 231 години следващият ни вицепрезидент ще бъде чернокожа и южноазиатска американка, дъщеря на имигранти”, написа Сандбърг във Facebook. „Има моменти, когато Америка прави голяма стъпка към създаването на правителство, което да отразява разнообразната държава, в която сме. Днес е един от тези дни”.

Лорън Пауъл Джобс, основател на Emerson Collective и вдовица на основателя на Apple Стив Джобс, също отпразнува триумфа на Байдън и Харис с туит, като отбеляза, че победата на избрания вицепрезидент представлява „стъклен таван, разбит веднъж завинаги”.

С коментар в Twitter главният изпълнителен директор на Cisco Чък Робинс декларира убеждението на компанията, че с Байдън и Харис „трябва да изградим по-приобщаващо бъдеще за всички”.

Главният изпълнителен директор на Box Аарон Леви отпразнува победата на Байдън и Харис в поредица от туитове. Леви казва, че победата им ще бъде „чудесна за американската конкурентоспособност”. По неговите думи, „бизнесът се нуждае от стабилност на пазара, глобални търговски отношения, които не се променят по прищявка, талант отвсякъде и дългосрочно планиране”.

Стив Кейс, главен изпълнителен директор на Revolution и съосновател на AOL, също изрази задоволството си от факта, че Байдън е избран за 46-и президент на САЩ.

Коментар